Astronomia - Albireo i Saturn - Català-

Páginas: 4 (780 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2013
Albireo

Albireo forma part de la constel·lació del Cigne, concretament del cap o l’ull. Aquesta constel·lació està situada al triangle d’estiu.
Situada a 385 anys llum del Sistema Solar, tot ique a ull nu no es pot diferenciar, Albireo és una estrella binaria formada per dues components separades per 34 segons d’arc; Albireo A (una estrella de color ataronjat) i Albireo B (de colorblavós). Es creu que el seu període orbital és de 75000 anys.
Albireo A és una estrella groga de magnitud aparent +3.05. Aquesta és a la vegada una binaria espectroscòpica formada per dos estrelles: Aa/Acamb un període de rotació de 213 anys. De mitjana separades per 40 Unitats Astronòmiques.

Temperatura (K)
Lluminositat (L☉)
Massa (M☉)
Radi (R☉)
Aa
4100
1200
5
70
Ac
12000
230
3,5
3,5Albireo B
13200± 600
230±90
3,7±0,8
2,7

Albireo B és una estrella molt ràpida amb una velocitat equatorial de com a mínim 250 km/s dona una volta a si mateixa en menys de 0,6 dies (14,4 h).Aquesta estrella perd matèria i s’està envoltant a si mateixa per un disc de gas de la seva pròpia matèria.

Saturn

Saturn és un planeta gasós situat a 1.429.400.000 km de la Terra. Famós pelsseus anells.
A causa de la seva posició orbital més llunyana que Júpiter, els antics romans li van atorgar el nom de pare de Júpiter al planeta Saturn. En la mitologia romana, Saturn era l'equivalentde l'antic tità grec Cronos, fill d'Urà i Gea que governava el món dels déus i els homes devorant els seus fills quan naixien perquè no ho destronessin. Zeus, un d'ells, va aconseguir esquivar aquestadestinació i finalment va enderrocar al seu pare per convertir-se en el déu suprem.
Els grecs i romans, hereus dels sumeris en els seus coneixements del cel, havien establert en set el nombred'astres que es movien en el firmament: el Sol, la Lluna, i els planetes Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn, les estrelles «errants» que, a diferents velocitats, orbitaven al voltant de la Terra,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la llibertat i el catala
  • catalan i ecucacion
  • Blog I Català
  • Franco I El Català
  • Ceuta i Melilla (català)
  • Alvin I Las Ardillas Teatre Català
  • El Modernisme català i el Cafè de la Marina
  • Pac1 Psicologia Del Desenvolpament I (Català)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS