Atención a la diversidad

Páginas: 10 (2466 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2013
1. Com a mestre/a d’aula vols caminar cap a la inclusió. Què és i quins aspectes tindries en compte? (cal emprar els diferents conceptes i definicions que s’han treballat a classe).
Definir el concepte de inclusió és difícil a causa de la gran complexitat de l’objecte d’estudi i dels contextos en els que es desenvolupa. És un procés de transformació a través del diàleg igualitari dels qui formenpart d’una comunitat educativa compromesa, on es desenvolupen respostes a la diversitat.
Cal tenir en compte que la inclusió és un procés continu, mai s’arriba a la meta desitjada si t’hi estanques. Cal anar-se adaptant constantment. S’ha d’anar fent el camí i eliminar les barreres ja siguin humanes, administratives, del sistema educatiu... La inclusió no ha de ser un projecte, sinó unafilosofia en la qual es basi tota la comunitat educativa.
La inclusió implica treballar i tenir en compte els aspectes següents:
- Diversitat. S’ha d’apreciar la diversitat humana com un atribut, de caràcter, i s’ha de minimitzar la categorització. Entenem que la discapacitat és una limitació de la societat i no d’un col•lectiu etiquetat com a tal.
- Aprenentatge i participació. Cal eliminar lesbarreres per al aprenentatge i la participació que afecten tant al alumnat com als docents. A més, implica el dret de tots els estudiants a aprendre.
- Democràcia. S’han de sentir totes les veus i hi ha d’haver un treball col•laboratiu.
- L’escola com a totalitat. Tots els que formem part de la comunitat educativa som aprenents des dels mestres, als membres de l’administració, estudiants... Ésl’escola com a sistema la que ha de canviar i adaptar-se en el seu PEC, en les agrupacions, a l’aula...
- La inclusió ha de ser vista com un procés que afecta a la societat en el seu conjunt: La inclusió i la exclusió estan relacionades amb la justícia per a tots en la societat.
Tot i així, cal tenir clares algunes directrius per a dur a terme una tasca educativa que sigui veritablement inclusivaper a tota la comunitat educativa. A continuació exposem alguns dels aspectes que considerem que s’haurien de tenir en compte per avançar cap a la inclusió i per que aquesta sigui vertadera i exitosa dins de l’escola:
- Aquest camí comença en la consciència de les persones. Partim de la base que les diferències són una realitat i que per tant, la diversitat humana no és un problema sinó tot elcontrari; és una font de riquesa i s’ha d’entendre com una oportunitat. Gaudir de l’educació és un dret de tots els ciutadans per igual i per tant, tots hem de poder participar exitosament i tenir les mateixes oportunitats. La inclusió educativa és un aspecte i condició necessària per avançar cap a una societat igualment inclusiva, ja que l’escola és un mirall de la societat.
- Cada infant ésdiferent (experiències, interessos, cultures, genètica, NEE, família, capacitats i ritmes de desenvolupament, expectatives, motivacions, estils d’aprenentatge, etc.) i per aquesta raó, com a mestres, hem de procurar oferir diversos espais, materials, metodologies... D’aquesta manera tothom pot trobar una forma que s’adapti millor a les seves capacitats i podrà participar, aprendre i beneficiar-se.
-Cal identificar i eliminar les barreres que puguin afectar negativament als alumnes amb més risc d’exclusió, i en aquest sentit, condicionar la seva participació i el seu rendiment en condicions d’igualtat respecte als seus companys.
- No intentarem que tots els alumnes s’adaptin al currículum sinó que el currículum s’haurà d’adaptar a els infants. Aquest s’ha d’adequar a cada alumne el nivelld’exigència. De la mateixa manera, hem d’Intentar adaptar l’escola amb recursos materials, arquitectònics i pedagogs, per atendre el millor possible la diversitat. A més a més, cal diversificar les actuacions educatives (promoure un ensenyament adaptatiu) per promoure l’aprenentatge de tot l’alumnat en el marc d’un projecte compartit.
- Com a mestres, tenim un paper molt important per fer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • atencion a la diversidad
  • atencion a la diversidad
  • Atención a la Diversidad
  • atencion a la diversidad
  • Atencion A La Diversidad
  • Atencion a la diversidad
  • Atencion A La Diversidad
  • Atencion a la diversidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS