Atlas Y Demás

Páginas: 6 (1445 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2013
Atlas
Un Atlas és una col·lecció de mapes. N’hi ha de molts tipus:
Segons l’escala territorial que representi, pot ser Universal o Mundial, continental, nacional, regional, ....
Segons el tema cartogràfic, pot ser general (amb tots els aspectes geogràfics), temàtic (quan només representa un assumpte concret: geopolítica, economia, religions,...)

Projeccions cartogràfiques
Projecciócilíndrica. Que s’obté en projectar la superfície esfèrica de la terra sobre un cilindre secant o tangent a ella. Els paral·lels i els meridians són perpendiculars. Els meridians són equidistants, per això es deformen en les altes latituds. (Mercator i Perters)
Projecció cònica: Que s’obté en projectar la superfície esfèrica de la terra sobre un con tangent o secant a l’esfera. Els meridians són líniesrectes que convergeixen en el pol i els paral·lels, circumferències concèntriques amb el centre d’ell. (Mapa Cònic de Lambert)
Projecció Zenital o Azimutal. Que s’obté en projectar la superfície esfèrica sobre un pla.Poden ser polars, equatorials o obliqües segons el pla tangent al pol, a un punt sobre l’equador a altre punt qualsevol entre el pol i l’equador

Coordenades cartogràfiques
Elsparal·lels són circumferències perpendiculars als meridians i tenen direcció est-oest. El paral·lel de referència és el Equador (0º).
Els meridians són semicircumferències que van de pol a pol i tenen direcció nord-sud. El principal és el meridià de Greenwich o (0º).
La latitud d’un punt és la distància angular que existeix entre l’equador i aquest punt. La latitud va des de 0º (equador) fins a90ª (pols), i pot ser nord (N) o sud (S).
La longitud d’un punt és la distància angular que hi ha entre el meridià 0º (meridià de Greenwich) a 180º (línia internacional de canvi de data) i pot ser est (E) o oest (O).

Elements d’un mapa
L’escala: és la proporció existent entre la dimensió d’un territori en la realitat i la dimensió que li correspon al mapa. N’hi ha de 2 tipus:
*L’escala numèrica: 1/200.00
* L’escala Gràfica:
La llegenda: es tracta del títol que té i els símbols utilitzats per representar les dades.

Tipus de mapes
Mapes topogràfics: que intenten proporcionar la màxima informació sobre el medi físic: el relleu (amb corbes de nivell), els rius i mars (de color blau),etc.
Mapes temàtics: proporcionen informació sobre un aspecte concret: polític(estats, fronteres, ...), físic (relleus, rius,...), humà (població, etc. Tipus:
Mapa de coropletes: s’utilitza per representar dades de distinta naturalesa associats a unitats espacials ben definides, com les divisions de tipus administratiu o físic.
Mapa d’isopletes: és un mapa que aporta informació quantitativa i reflexa ladistribució espacial d’un fenomen mitjançant varietat de colors. Fa servir les isolínies
Mapa de punts: serveixen per representar dades quantitatives. Per exemple pot ser el mapa de la població d’una regió, de els establiments industrials, etc..
Mapa de fluxos: serveixen per representar aquells aspectes que requereixen de moviment, com les rutesmigratòries els corrents marins, exportacions i importacions, etc. Hi ha de radials, de red i de distribució
De símbols proporcionals: serveixen per representar la distribució de dades quantitatius de tipus demogràfic o econòmic. Cada símbol del mapa ens ajuda a localitzar la dada en un punt i dóna la informació relativa a la quantitat en aquell puntCartogrames: és tracta d’un esquema de la superfície que modela la seva grandària en funció del valor estadístic que representa

Plànols urbans
Els plànols urbans: serveixen per representar la morfologia d’una ciutat. Hi ha de tipus irregular, ortogonal, radiocèntric i lineal.

Análisis de paisatges
Fasses per analitzar un paisatge:
1. Observació: veure si és tracta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atlas
  • Atlas
  • atlas
  • atlas
  • atlas
  • atlas ti
  • atlas
  • atlas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS