Atles

Páginas: 9 (2129 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2012
PERSONATGES

HISTÒRICS:

Jafudà Cresques: (Palma 1350? - Barcelona? 1410 o 1427) conegut com a Jafudà Cresques i Jaume Ribes, fou un cartògraf jueu d'origen mllorquí i probablement l'home que va coordinar els decobriments marítims de l'escola naval portuguesa de Sagres, a l'inici del segle XV. Fou fill del conegut Cresques d'Abraham, també nascut a Mallorca. Jafudà va freqüentar la cort delsreis Pere III, Joan I i Martí I, on va fer diversos treballs cartogràfics: juntament amb el seu pare, va ser probablement l'autor del famós Atles Català de 1375, l'obra maestra de la cartografia medieval europea. Nascut en una família jueva, es va convertir al cristianisme arran del saqueig del Call de Palma de 1391 i aleshores va adoptar el nom de Jaume Ribes (Jacobus Ribus, en llatí).Cresques Abraham: (ciutat de Mallorca ? - 1381) fou un cartògraf jueu mallorquí. D'ofici bruixoler, rellotger i constructor d'instruments nàutics. Protegit pels reis Pere III, Joan i Martí I, va deixar una nodrida docimentació sobre cartes geogràfiques fetes per ell i el seu fill, actualment perdudes, encara que se li atribueix alguns mapes anònims, com l'Atles Català (de 1375), en que es troba guardadaa la Bibliothèque National de París, i considerada com la peça que va assolir el punt més alt del coneixement cartogràfic medieval.

Jaume Ferrer: (Mallorca s.XV) fou un dels grans navegants mallorquins. El 1346, més concretament el 10 d'agost, dia de San Llorenç, va arribar al riu d'Or a les costes del que és Gàmbia. Famós perquè va ser un dels primers europeus coneguts a navegar per lescostes de l'Àfrica. Ho va fer abans que arribessin els mariners portuguesos.

Bernat Metge: (Ciutat de Barcelona 1340 i 1346-1413) fou traductor, escriptor, quedà orfe l'any 1359, cinc anys després , la seva mare, Agnès, contreu matrimoni amb Ferrer Saiol funcionari de la Cancelleria Reial, en el que Bernat va entrar a treballar a la Cancelleria Reial gràcies al seu padrastre. On va fer carrera iva acabar essent el protonotari de la reina Elionor de Sicília (la tercera esposa de Pere III el Cerimoniós).Aquesta feina li va oferir uns coneixements com: el domini de l'escriptura tant en còpia com en redacció, coneixements de llengües utilitzades per als documents importants (llatí, català i aragonès), formació bàsica en la doctrina cristiana i fins i tot fonaments del dret.

FrancescEiximenis: fou un escriptor català medieval, que va néixer a Girona abans del 1327. Es va fer franciscà i va anar a estudiar a les universitats més famoses d'Europa. Mestre de teologia, va viure a València del 1383 al 1408 i va morir com a bisbe d'Elna el 1409. Una de les obres més famoses de Eiximenis és Lo Crestià, una enciclopèdia del saber cristià de l'època que tracta temes com la teologia,l'ascendència, la moral i la política.

Vicent Ferrer: va néixer a València l'any 1350. Es va formar a Barcelona, Lleida i Tolosa. A més de fer de predicador, va intervenir en política: fou el representant del regne de València al compromís de Catalunya Ferran d'Antequera.

Anselm Turmeda: va néixer a Ciutat de Mallorca entre 1352 i el 1355, després d'ingressar a l'orde franciscà i d'estudiar aLleida i a Bolonya, es va convertir a l'islam i va anar a Tunis, ciutat on va exercir el càrrecs importants de l'administració i on va morir el 1423.

Pere III el Cerimoniós: el rei Pere III el Cerimoniós, va néixer el 1309, va ser coronat el 1336 i va regnar fins que va morir, el 1387.És un dels regnats en què la Corona d'Aragó va tenir més territoris perquè va reintegrar Mallorca i Sicília a laCorona, que n'havien separat a la mort de Jaume I i de Pere II. Pere III, va promoure un intens moviment cultural que duia l'empremta de la seva personalitat i va ser un gran organitzador: va ordenar l'arxiu reial (és la gran època de la Cancelleria) i va crear un cos de copistes i un altre de traductors, i és a través d'aquestes traduccions que es van introduir l'Humanisme a la Corona d'Aragó....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atles Furtiu
  • Atles Furtiu
  • Atles Furtiu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS