Ausias Marc

Páginas: 4 (875 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2012
BIOGRAFIA I OBRA
Ausiàs Marc va néixer a Gandia el 1397 i morí a València dia 3 de març del 1459. Visqué en una família de cavallers i poetes, ja que era fill de Pere Marc i nebot de Jaume Mar.Pertanyia a la petita noblesa valenciana.
Va participar en la campanya militar d’Alfons el Magnànim a Itàlia i fou nomenat falconer major del rei.
Es casà amb Isabel Martorell, germana de l’autorTirant lo blanc. Després de la mort d’Isabel, es va tornar a casar amb Joana Escorna, que també morí.
Ausiàs March presenta un trencament lingüístic i conceptual amb l'estil trobadoresc: la llenguautilitzada és el català i trenca amb els cànons de l'amor cortès. Aporta una dimensió personal i intimista. Deixa enrere tota ficció i presenta les virtuts i els defectes , els dubtes i les certeses, sensetractar-ho d'amagar o disfressar com en l'estil trobadoresc. Desapareix la figura de la dama feudalitzada i les lloances cortesanes, per donar lloc a una dona real, amb virtuts, vicis, sentiments icontradiccions. March continua sent un poeta medieval si tenim en compte els temes que tracta, els procediments estilístics, la mètrica i l’actitud moralista.
D’Ausiàs Marc conservam 128 poemes,dividits en cants:
Cants d'amor . March intenta establir contacte amb una dona real. Vol un amor carnal , però també un amor intel·lectual i espiritual . Però el poeta no és correspost. Cants d'amor estàdividit en cicles, d’acord amb el senyal amb què el poeta amagava la identitat de la dama: Plena de seny; Llir entre cards; Amor, amor; Mon darrer bé; i, Oh, folla amor.
Cants de mort , March es planyde la mort de l’estimada i reflexiona sobre el destí de l’ànima, el dolor de l’absència, la mateixa existència de la mort, etc.
Cants morals , fa una anàlisi sobre els seus sentiments icontradiccions a partir de la filosofia escolàstica: la naturalesa del bé , la culpa , la relació envers Déu , l'amor, o la mort .
Cant espiritual . temàtica religiosa. El poeta es confessa pecador i demana...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ausiàs Marc
  • Ausies Marc
  • Ausias
  • Ausias March
  • Ausiàs March
  • Ausiàs march
  • Ausias March
  • ausias march

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS