Ausias March (Catalan)

Páginas: 6 (1422 palabras) Publicado: 28 de enero de 2013
Laia Solà Garcia
Dimecres, 12 de Gener de 2011
AUSIÀS MARCH

Ausiàs March, va néixer a Beniarjó (Valencia) al 1400 i va morir a València al 3 de març del 1459. Va ser un poeta i cavaller valencià medieval. A partir que la seva família estava a la cort, ell va començar a escriure poesia i la va difondre per tota la cort i és va fer famosa. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Orvalencià i, probablement, el més gran poeta valencià. March és el primer poeta que va escriure en llengua catalana, ja tota la poesia d’aquell temps estava escrita en occità. March va dedicar tota la seva atenció cap als poemes no molt comú en altres poetes trobadorescos. La gran majoria dels seus poemes estan dirigits a l’amor i les dames.

VIDA
Hi ha tres suposats llocs de naixement deMarch :València, Gandia o Beniarjó.
Era fill de Pere March i Elionor Ripoll, casats a València el 2 de setembre del 1379. D'aquesta matrimoni naixeria posteriorment una filla, Peirona que és va morir. Però Ausiàs tenia tres germanastres ja que el seu pare tenia tres fills i alguns nets d’un matrimoni anterior.
El fill preferit de Pere March, era Ausiàs i quan el pare a la edat de 60 anys va morirva deixar com a hereu universal dels seus béns a Ausiàs, quan aquest només tenia tretze anys.
Ausiàs seguí la tradició familiar, rebent educació per a fer-se com a cavaller, unida a una sòlida formació cultural. Per una altra banda Pere March era un poeta destacat i tenia una bona biblioteca, on també va influir molt sobre Ausiàs.
Després de la mort de Pere, Ausiàs va quedà sota la tutela de laseva mare Elionor.
La vida amorosa d'Ausiàs March va comença de ben jove, on va tenir una seria de romanços amb noies però no va ser fins al 1437 quan tenia 37 anys que és va casar amb Isabel Martorell germana de Joanot Martorell i també provinent de la petita noblesa. Amb aquesta no van tenir fills i al 1438 Isabel mort i va ser enterrada al monestir de Sant Jeroni de Cotalba.
Ausiàs, al 1443es tornà a casar amb Joana Escorna, venia d’una vella família de Pedreguer. Joana morí el 1454, i Ausiàs consta en el seu testament com a hereu únic universal.

El últims anys del poeta els va passar a la casa seva del carrer Cabillers de València, envoltat de familiars i servents i ocupant-se encara del seu patrimoni. El 29 d'octubre del 1458 Ausiàs es va posar malalt i va fer redactar el seutestament n exigia que l’enterressin a la Catedral de València, a la capella dels March, i sol·licitava que el cos de Joana Escorna fora portat de Sant Jeroni de Cotalba per a ser enterrada amb ell. També nomenava hereu universal Jofre de Blanes, nebot de Joana Escorna, deixant de banda la família del germans del seu pare (Jaume, senyor d'Eramprunyà, i Arnau); als seus escuders els deixava elcavall i les armes que feien servir; dels seus esclaus també se'n va recordà els hi va donar la llibertat i finalment deixava una gran quantitat de misses per a les ànimes d'Isabel Martorell i Joana Escorna. Encara es va poder recuperar, i del testament definitiu (que s'ha perdut) només sabem que el tres de març del 1459 el modificava, augmentava el nombre de misses per a les seues difuntes esposes,500 per a Isabel i 700 per a Joana. El Mossèn Antoni Esteve va assistí religiosament Ausiàs en els últims moments, al tres de març del 1459, Ausiàs March va morir.
Quan van fer inventari de seus béns,van trobar prop del capçal del llit el manuscrit dels seus poemes, que el va tenir a la mà fins el seu l'últim moment.

OBRA
Se sap que la poesia trobadoresca expressava uns sentiments cenyitsper les normes de "l'amor cortès" pel que fa al contingut, i per una retòrica brillant però molt falsa, buida i distant pel que fa a la forma: el fet d'escriure en provençal n'és un indici i el de signar les poesies amb pseudònim, un altre. S'arriba doncs a Ausiàs March (qui signa els seus poemes "Jo sóc aquell que em dic Ausiàs March"), escriptor ja en català, per trencar els motlles de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ausias March
  • Ausiàs March
  • ausias march
  • Ausias March
  • Ausiàs march
  • Ausias March
  • ausias march
  • Ausiàs March

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS