Ausias March

Páginas: 7 (1610 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2013
CONTEXT:
Expansió mediterrània de la corona d’Aragó.
Alfons el Magnànim.
El segle d’or o segle XV
Jordi de sant Jordi, Gilabert de Pròxita i Andreu Febrer.
Ausiàs March: cavaller, falconer i poeta que supera els trobadors.
BIOGRAFIA:
NAIXEMENT I JOVENTUT
Ausias March, fill de Pere March, va nàixer l’any 1397, no sabem ben bé si a Gandia o aBeniarjó.
El 1419, amb 22 anys, March ja ha estat adobat cavaller: des d’aleshores i fins a 1424, estigué fent guerra al servei del rei Alfons el Magnànim a Itàlia i al nord d’Àfrica.
ANYS A GANDIA
Als 27 anys Ausias es reclou a la seua terra: primer a Gandia i, posteriorment, a la ciutat de València. Per la seua actuació militar en lareconquesta de Sardenya, va rebre del rei el privilegi de la jurisdicció civil i criminal sobre el lloc de Beniarjó i les alqueries de Pardines i Verniça.
A partir de 1425 March és nomenat falconer major de la casa del senyor rei, encarregat de dirigir i administrar els serveis de falconeria establerts pel monarca prop de l’Albufera de València.
Durant la segona meitat dels anys 20 en comptes detractar de progressar al cercle dels servidors del rei, Ausias va decidir dedicar-se a l’administració dels seus béns, establint-se definitivament a València i desenvolupa durant aquells anys les seues tasques com a “senyor dels llocs de Beniarjó e de Pardines”, encarregat de fer justícia entre els moros dels seus dominis.
Matrimonis
El1437, amb quaranta anys, Ausias contragué el seu primer matrimoni amb Isabel Matrorell, germana de Joanot Martorell, autor de Tirant lo blanc. Com a dot matrimonial, li van ser adjudicats a Isabel els llocs de Ràfol, Traella i Cuca (situats a la Vall de Xaló), territoris que generarien enfrontaments i desavinences entre les dues famílies. El 1439, dos anys després del matrimoni, mor Isabel sensedonar-li descendència a Ausias.
El 1443, amb quaranta-sis anys, es casa per segona vegada amb Joana Escorna, de vella família de Pedreguer. Van residir a Gandia fins al 1450, any en què se n’anirien a viure a València. El 1454 va morir Joana sense deixar-li cap fill a Ausias.
Mort del poeta
Ausias March va morir a València el 3 de marçde 1459. No va tindre descendència legítima de cap de les seues dues mullers, però va tindre cinc fills bastards. Francesc, que degué nàixer cap al 1430 i que morí jove; Joana, casada a Gandia; Joan, que tingué una baralla amb el bastard Francesc de Vilanova, ja que el seu pare, per ser cavaller, no podia desafiar-lo; Pere; i Felip, fill d’una esclava.
OBRA:
Els cants d’amorAquesta és la part més intensa, suggestiva i personal del cançoner de March, que, seguint la tradició trobadoresca, sol introduir en les tornades d’aquestes composicions el “senyal” o pseudònim de la persona a qui dirigeix el poema. En base a aquests senyals, la crítica estableix cinc cicles dins els cants d’amors d’Ausiàs March: Plena de seny, Llir entre cards, Amor Amor, Mon darrer bé i Oh, follamor.
Plena de seny:
Les composicions d’aquest cicle són una mena de diàleg entre l’autor i una dama. El poeta pretén trencar amb les formes més tradicionals de l’acte d’amar i proposa a la dama una relació més madura tant física com intel·lectual, per tal de superar els desitjos i els problemes espirituals. Davant d’aquesta proposta, la dama segueix el seu caràcter passiu i tradicional i no lirespon. El poeta se sent fracassat i presenta una actitud a vegades agressiva
Llir entre cards
El segon cicle té com a senyal Llir entre cards i consta de trenta-cinc poemes. March desvetlla a un dels poemes el nom de la dama, dona Teresa. En aquest cicle, el poeta s’allunya dels aspectes físics de la dama i considera l’amor com una absoluta contemplació, com a única possibilitat d’assolir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ausiàs March
  • ausias march
  • Ausias March
  • Ausiàs march
  • ausias march
  • Ausiàs March
  • Ausiàs March
  • Ausias march

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS