Autores

Páginas: 10 (2318 palabras) Publicado: 9 de enero de 2013
Aparició de la filosofia: els presocràtics.
La filosofia apareix gràcies als mites. Es a dir es plantegen quin es l’origen del món, del home. Es pregunten per l’origen i la resposta que donaven era a partir d’elements fantàstics, es a dir elements mítics que es fonamentaven a partir d’una religió formada per molts deus que eren de forma antropomòrfics (homes amb els mateixos vicis que els humansperò amb més poder i immortals) Tot el que existeix tenia un deu ( la terra, el mar, la fecunditat...) tota la naturalesa es personificada per una divinitat.
* L’explicació de tot el que passa, de la realitat, es a través de cada deu.
* El mite és el precedent de la filosofia ja que també es pregunta sobre el perquè de les coses.
* Els mites són petites narracions que volen explicarel que està bé.
* Els màxims representats del mite són: Homer i Hesíode.
El pas del mite al LOGOS (que significa raó amb grec) no va ser de cop, però va arribar un moment que ja no volien preguntar-se el perquè i sempre respondre de forma mítica, volien una resposta racional( logos).
Els presocràtics van ser els que es van començar a plantejar les coses intentant donar una resposta racional.El pas del mite al logos feia passar d’una realitat CAOS (desordenada) a una realitat COSMOS (ordenada) ja que intenten buscar unes constants i una regularitat i si troben que aquesta regularitat existeix vol dir que la podem conèixer.
El mite va sorgir a Grècia ja que era una polis on no eren persones amb es idees molt tancades en canvi, per exemple a Egipte tots havien de creure el que deiael Faraó i per tant ningú no es podia qüestionar les coses. En canvi, Grècia deixava pas a altres reflexions i opinions.
L’actitud filosòfica és aquella de preguntar-se les coses i la resposta d’aquestes obrirà portes a unes altres preguntes i es farà més gran el desig de saber.
Van començar a pensa que perquè a les diferents cultures hi havia els mateixos Deus amb els mateixos poders i perquècadascú creia en els seus Deus i no en el de l’altre cultura i van pensar que potser no tot era realitat, sinó que en els mites hi havia coses inventades.
Tot i així quan sorgeix el Logos, el mite no deixa de ser essencial en la cultura
La filosofia sorgeix a Milet ja que es va formar la primera escola de filosofia.
Physis: naturalesa (TOT)
La physis necessita unes lleis naturals, necessàries ipermanents. Un coneixement objectiu, universal i necessari.
Arjé: és l’origen de tot el que hi ha. Per els primer filòsofs, l’Arjé és:
Thales: aigua
Anaximandre: apeiron
Anaximanes: aire
El que ells creien que era l’Arjé no és important, el que és important és que fossin els primers en plantejar-se les coses de formaracional.
Thales és el més important perquè intenta buscar l’arjé i perquè es el primer en fer servir l’observació i l’experimentació ,per tant és el primer en fer servir LA CIÈNCIA.
Pretén trpbar la naturalesa oculta, allò que no es pot observar i que explica les coses tal com són. Cal anar més enllà de l’aparença de les coses.
Aletheia: la veritat, conèixer l’autentica naturalesa de lescoses.

L’orfisme.
L’orfisme és la manera més espiritual d’entendre la realitat ( segle 7 aC). Tenen molta influència en les escoles Pitagòriques ( les que donen lloc a Platò) ja que l’orfisme veu l’home com un ésser dual ( separat en ànima i cos).
L’ànima es immortal i divina i el cos és mortal i imperfecte. El cos és la presó de l’ànima i aquesta viu d’una forma impura. Creuen en la reencarnacióde l’ànima.
Les comunitats pitagòriques
Plantejen una nova manera de pensament racional. Es caracteritza per una concepció dual de l’home i una explicació matemàtica de la realitat. Es preocupaven per la societat i l’ànima i no els importa la física. Les tres característiques dels pitagòrics eren:
* Dualitat antropològica
* Representació matemàtica
* Moralitat, una contrucció...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Autores
  • Autores
  • Autoridad
  • Autores
  • autores
  • AUTORIDAD
  • Autores
  • autores

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS