aWQW

Páginas: 5 (1063 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2013






















1. L'aparell circulatori humà. L'aparell circulatori és l'encarregat de distribuir l'oxigen i els aliments per tot el cos, i de recollir el diòxid de carboni i els productes d'excreció procedents de les cèl·lules. Està format per:
un líquid circulatori denominat sang,
una bomba que ho impulsa denominada cor, i
uns conductes denominats vasossanguinis (artèries, venes i capil·lars sanguinis) i vasos limfàtics.
2. El cor. El cor és un òrgan musculós format per dues cavitats, les superiors anomenades aurícules i les inferiors anomenades ventricles, aurícules y ventricles es comuniquen a través de vàlvules. El cor està format per un múscul, el miocardi, i embolcallat per una membrana: el pericardi.













La sang circula através del cor impulsada pel batec cardíaca, que inclou dues fases, contracció o sístole i relaxació o diàstole.
La sang entra per l’aurícula dreta a través d ela vena cava, passa de l’aurícula dreta al ventricle dret a través de la vàlvula tricúspide, surt del cot a través de l’artèria pulmonar. Torna al cor oxigenada a través de la vena pulmonar que arriba a l’aurícula esquerra. Passa alventricle esquerre a través de la vàlvula mitral, i finalment surt del cor a l’artèria aorta a través d’una altre vàlvula semilunar

El marcapàs cardíac estimula el batec cardíac. La freqüència cardíaca s’expressa gràficament a través del electrocardiograma.





















El cor funciona com una bomba aspirant-impel·lent. Per a això realitza moviments de relaxació(diàstoles) seguits de moviments de contracció (sístoles). El cicle cardíac (batec) dura 0,8 segons i presenta 3 etapes:
Diàstole. Les parets de les aurícules i dels ventricles es relaxen i aspiren la sang, la qual arriba per les venes. La sang que omple les artèries no retrocedeix gràcies que les vàlvules semilunars (també denominades sigmoides) estan tancades. Aquesta fase dura 0,35 segons.
Sístoleauricular. Les parets de les aurícules es contreuen, s'obren les vàlvules auriculo-ventriculars (mitral i tricúspide) i la sang passa als ventricles. Aquesta fase dura 0,15 segons.
Sístole ventricular. Les parets dels ventricles es contreuen i la sang del ventricle esquerre pansa a l'artèria aorta, cap a la resta del cos, i la del ventricle dret passa a l'artèria pulmonar cap als pulmons. Aquestafase dura 0,3 segons.







3. La sang. Està formada per un líquid denominat plasma sanguini i per diversos tipus d'elements cel·lulars: els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes.
Plasma. El plasma està format bàsicament per aigua i per determinades substàncies dissoltes (sals minerals, glucosa, lípids proteïnes). El plasma sense proteïnes es denomina sèrum sanguini.Glòbuls vermells. Els glòbuls vermells o eritròcits són cèl·lules sense nucli i plenes d'hemoglobina, que és una proteïna capaç de captar i alliberar oxigen.
Glòbuls blancs. Els glòbuls blancs o leucòcits poden tenir funció fagocítica(neutròfils, eosinòfils, i monòcits), generadora d'anticossos (limfòcits) o productora de vasodilatadors (basòfils).
Plaquetes. Les plaquetes són fragments de citoplasmaque contenen una substància que inicia la coagulació de la sang.


4. Els vasos sanguinis. Se diferencien tres tipus denominats artèries, venes i capil·lars sanguinis.
Artèries. Són els vasos que duen sang des del cor a altres parts del cos. Són elàstiques gràcies a tenir una gruixuda capa muscular intermèdia. Totes elles, menys l'artèria pulmonar, duen sang rica en oxigen.
Venes. Són elsvasos que duen sang cap al cor. Són molt poc elàstiques, pel que precisen tenir unes vàlvules internes per a evitar el retorn de la sang. Totes elles, menys la vena pulmonar, condueixen sang pobra en oxigen.
Capil·lars sanguinis. Són uns vasos extremadament prims que uneixen el final de les artèries amb el principi de les venes. Les seves parets són tan primes que permeten l'intercanvi de gasos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS