Ayçò és viadeyra

Páginas: 2 (454 palabras) Publicado: 31 de octubre de 2014
Ayçò és viadeyraNo'l prenatz lo fals marit, Jana delgada! INo'l prenatz lo fals jurat, que pec és, mal ensenyat, Jana delgada!IINo'l prenatz lo fals marit, que pec és, ez adormit, Janadelgada!IIIQue pec és, mal ensenyat, no sia per vós amat, Jana delgada!
IVQue pec és, ez adormit, no jaga amb vos e·l lit, Jana delgada!VNo sia per vos amat, mes val cel c'avetz privat, Jana delgada!VINo jagaab vos e·l lit; més vos y valrà l'amich, Jana delgada!Cerverí de Girona


Això és viaderaNo el prengueu el fals marit,Jana delicada!1- No el prengueu el fals jurat,que és neci, mal ensenyat…2- Noel prengueu el mal marit,que neci és i adormit (ensopit)…3- Que és neci i maleducat,no sigui per vós amat…4- Que neci és, i adormit,no jegui amb vós al llit…5- No sigui per vós amat,més val aquellque teniu en privat (en la intimitat)…6- No jegui amb vós al llit més us hi valdrà l’amic…delgada: esvelta, literalment "delicada".pec: neci, poc espavilat.
Comentari:
No el prengas lo fals marit ésun poema de uns dels trobadors més importants per a la llengua català del segle XIII que és Cerverí de Girona o també anomenat Guillem de Girona. El poema es del gènere popular de la Viadera i ambun subgènere que es la“cançó de camí” que és una cançó popular que la gent cantava quan anava a algun lloc o mentre treballava. L’ estil és el troba lleu. Va ser escrit en Occità i el tema principaldel poema es convèncer a una dama per que no es casi amb el seu marit i que es casi amb el poeta.
El poema es divideix entre les estrofes 1 i 2 que es la introducció al tema i els demes estofesque diuen el perquè i explica perquè no s’ha de quedar amb el marit i s’ha d’anar amb el poeta i a les ultimes estrofes li diu que no s'enamori d’ ell i que marxi amb el poeta. Al final de cadaestrofa el últim vers esta dedicat a recordar a la dama que l’estima.
És un poema format per sis tercets d’ art menor, amb una rima consonant, i un de nomes dos estrofes, una tetrasíl·laba i l’ altre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Motocicletas ayco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS