Babababab

Páginas: 2 (497 palabras) Publicado: 5 de marzo de 2013
NATURALS

Viatge d'un tortell de reis

Estic caminant pel bosc, és dia de reis, de cop m'entra molta gana. Tota la meva família i jo comencem a menjar, arriba el postre, tortell de reis!

Emposo un tros de tortell a la boca. A la boca mastego i trituro amb les dents el tros tan bo que m'estic menjant. Això que fan les dents se li diu digestió mecànica. En aquell moment arriba la saliva iamb l'amilasa trenca el midó del tros de tortell, convertint-lo en un sucre senzill. La saliva fa una capa viscosa al voltant del tortell, ja triturat, perquè pugui baixar per un tub molt llarg mésfàcilment. En aquell moment el tros de tortell s'ha convertit en bol alimentari. El bol alimentari baixa per un tub anomenat faringe que es divideix en dos tubs, la laringe i l'esòfag. A la laringe hi hauna espècie de tapa perquè el bol no hi passi per allà, si hi passés podria arribar als pulmons. El bol segueix esòfag avall. Al final de l'esòfag una altra tapa anomenada càrdies s'obre per donar-lipas al bol perquè arribi a l'estómac. En aquell moment el bol es converteix en quim.

Un cop arriba a l'estómac, el càrdies es torna a tancar. A l'estómac hi està entre dues i tres hores amb elssucs gàstrics, que secreten les glàndules gàstriques. Allà l'àcid clorhídric que contenen els sucs gàstrics maten bacteris i desfan el bol alimentari. Això també és digestió mecànica.

Al acabar lesdues hores el quim es converteix en quil i surt pel pílor, una altre tapa que hi ha al final de l'estómac. Allà comença l'intestí prim. La primera part s'anomena duodè i allà, el fetge secreta labilis i el pàncrees el suc pancreàtic. La bilis fa petites boles de greix i les envolta. El suc pancreàtic ho trenca tot, amb tres enzims, les proteases que trenquen proteïnes, les lipases que trenquenlípids i les amilases que trenquen glúcids. Al acabar del duodè ja s'ha digerit tot.

Al sortir del duodè hi ha el jejú i seguidament l'ili. Aquestes dues parts recullen tots els nutrients, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • babababab
  • Babababababa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS