Bachiller, 2Xb

Páginas: 4 (909 palabras) Publicado: 22 de febrero de 2013
COMENTARI DE TEXT: EL PACTE D'OSTENDRE
Introducció

Tipus: Es un text polític ja que es tracta d'un manifest de Don Carlos María de la Torre sobre els acords dels signants del Pacte d'Ostendre.Tema: El text es basa en els acords que varen arribar entre el partit profressista i el democràtic en el pacte d'Ostende.

Autor: L'autor es Don Carlos María de la Torre nascut en 1809, eragovernador espanyol de les Illes Filipines ente 1869-1871 introduïnt mesures liberals com a conseqúència directa del règim de 1869 en Espanya.

Cronologia: El manifest de Don Carlos María de la Torre sobreels acords dels signants del Pacte d'Ostende va ser redactat desde Brussel·les el 1867 causat per la revolta de sergents de la caserna de San Gil i la forta repressió que es va a dur a terme va serel detonant i la impossibilitat d'accedir al poder pels mecanismes constitucionals per part del partit progressista i el democràta.

Anàlisi

Concepte fonamentals: El vocabulari per entendre eltext es: demòcrates, sufragi universal, progressistes, plebiscit, Corts constituents.
·Demòcrates: Pertenyien al Partit Demòcrata que defendien el sufragi universal, la sobirania popular i va sorgir perescissió del Partit Progressita.
·Sufragi universal: Consisteix a dotar el dret a vot a tota la població adulta d'un Estat.
Progressistes: Pertenyien al Partit Pogressista que defendien lasobirania nacional, la limitació del poder reial, sufragi censatari i llibertats individuals. Tenien el suport de la petita burgesia i classes mitjanes.
·Plebiscit: és una resolució presa pel poble a partitde pluralidad de vots. Es tracte d'una consulta realitzada pels poders públics per a que la ciutadania expressi la seva decisió.
·Corts Constituents: És el nom que es dóna a la cort, els membresdels quals representen la sobirania nacional i que tenen la missió i la capacitat de dictar o reformar una constitució.

Sintesi: En aquest Manifest de Don Carlos María de la Torre explica els acords...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS