Bachiller

Páginas: 6 (1421 palabras) Publicado: 23 de enero de 2013
EL PANTEÓ

A) És una obra romana d’estil alt imperial.
El 27 a.C el senat proclama emperador a Cèsar August (fundador de la dinastia Júlia-Clàudia). Ell va posar pau a les guerres civils i els pròxims anys de pau se’ls van nomenar Pax Augusta que va ser una època de prosperitat. També acabarà de conquerir la Gàl·lia i Hispània.
L’etapa de la Pax Augusta serà d’engrandiment de Roma i farà ques’exalti la persona de l’emperador. A les terres conquerides Roma imposa la seva llengua, la seva cultura, l’art, les lleis, la moneda... que s’anomenarà romanització. L’etapa de l’alt imperi és la de floreixement de l’art romà.
B)Les 5 característiques de l’estil romà altimperial són:
1.Utilitzen l’arc per unir llargues distàncies, fer edificis de molta alçada o per cobrir grans superfíciescom una cúpula. Però també hi ha excepcions com l’arquitectura arquitravada.
2.Els romans abandonen l’idealisme grec i passaran a fer representacions reals. Per això són importants els retrats i el relleu històric.
3.Els romans eren pràctics i resolien qüestions tècniques per això eren més enginyers que arquitectes.
4.El material més emprat pels romans era el marbre de Carrara.
5.A Roma els déusno són humanitzats, sinó que els homes són divinitzats com per exemple els emperadors. Es troba representat en l’August de Primaporta.
C)El Panteó és un temple romà d’època altimperial. El primer temple va ser edificat per Agripa al segle I aC. Aquest va sofrir incendis i modificacions. Finalment, l’emperador Adrià, al segle II, li va donar l’aspecte actual. No es coneix amb seguretat qui en vaser l’arquitecte: es parla d’Apolodor de Damasc i del mateix Adrià. ÉRs un edifici arquitravat i voltat, fet amb maons, morter, marbres, bronzes, etc. i es localitza in situ, a la ciutat de Roma.
L’edifici té dos cossos: un pòrtic rectangular i una cel·la circular. El pòrtic és pròstil i octàstil; les columnes són d’ordre compost, de fust monolític i llis de granit egipci i capitells corintis demarbre blanc.
Darrera la primera fila de columnes, n’hi ha vuit més, disposades en grups de 4 que tenen com a funció fer de suport al pòrtic. A la paret del fons del pòrtic, una porta de bronze original dóna accés a l’interior a través d’un petit passadís cobert amb una volta de canó. A cada costat de la porta hi ha un edicle.
Quant a l’alçat del pòrtic, per sobre de les columnes hi hal’entaulament, format per un arquitrau esglaonat, un fris llis, on es pot llegir la inscripció M. Agrippa L. F. Cos. Tertium fecit (Marc Agripa, fill de Lucius, en el tercer consulat em va construir), i un frontó triangular amb un timpà llis i una cornisa decorada. La coberta del pòrtic és a dues vessants
La cel·la és de planta circular (tholos). Una sèrie de pilastres corínties emmarquen obertures en elmur que alternen la forma semicilíndrica amb la rectangular. Davant de cadascuna d’aquestes obertures hi ha dues columnes amb capitells corintis. Tant a l’interior com a l’exterior d’aquests entrants hi ha unes petites fornícules que s’obren en el mur.
Quant a l’alçat, L’interior està format per dos cossos cilíndrics separats per una cornisa. La   coberta és una cúpula semiesfèrica de 43,5 m dediàmetre (igual que l’alçada de l’edifici). El cos cilíndric del tambor ofereix l’alternança de quadrats massissos i obertures rectangulars, rematats per frontons triangulars els rectangles i per rectangles els quadrats. Sobre el tambor, una cornisa marca l’inici de la cúpula decorada amb cassetons esglaonats per tal d’exagerar-ne la perspectiva (s’amplien les motllures de la part baixa dels cassetonsper tal de contrarestar la distorsió de la perspectiva quan es veuen des del terra). La mida d’aquests cassetons disminueix en aproximar-se a l’òcul central, l’única obertura que dóna llum a l’interior de l’edifici, i que té 8, 92 m de diàmetre.
El paviment de marbre és l’original i està format per lloses de marbre i granit que dibuixen quadrats i cercles disposats en retícula, en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller
  • Bachiller

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS