Bachillerato

Páginas: 8 (1976 palabras) Publicado: 18 de enero de 2014





Dorian André Raza Guzmán
XXV Olimpíada
15/12/2011

Introducció
La sèpsia ocasiona al món 1400 morts cada dia, molts d'aquests pacients adquireixen la infecció estant hospitalitzats i constitueix la complicació intra-hospitalària més freqüent. La infecció nosocomial de pacients per les mans contaminades del personal de salut és una de les formes de disseminació dels agentsinfecciosos. En l'actualitat, la higiene de les mans és el factor individual més important per al control de les infeccions. Encara avui dia, el rentat de mans és realitzat només un terç a la meitat del freqüent que hauria de ser hecho1. En l'actualitat, és difícil entendre que un fet tan rutinari en la pràctica de la medicina, com rentar-se les mans previ a examinar a un pacient, hagi causat tantacontrovèrsia i, fins i tot, oprobi a la persona que ho va plantejar com una mesura bàsica per l'atenció d'un malalt. Aquest va ser el cas de Ignaz Semmelweis qui no només va descobrir que aquesta simple mesura salvava vides, sinó que per primera vegada va aplicar la comprovació estadística a les seves troballes.

Aquesta comunicació revisa alguns aspectes de la seva vida i els fets que van portar a undels descobriments que han canviat la història de la medicina.

Biografia de Ignaz Felipe Semmelweis
Ignaz Philipp Semmelweis, va néixer l'1 de juliol de 1818 en Taban, (riba dreta del riu Danubi, capital d'Hongria). Va ser el cinquè de set germans i fill de comerciants. Hongria era llavors part de l'imperi austríac, la capital era Viena. Els seus estudis mèdics els va realitzar inicialment aHongria i després a Viena, graduant-se com a metge obstetra l'agost de 1844. A Viena va aconseguir amistat amb destacats metges com el anatomopatòleg Karl von Rokitansky, Josef Skoda i Ferdinand von Bri. Rokitansky és un dels fundadors de l'anatomia patològica, Skoda dels mètodes d'auscultació i percussió pulmonar i Bri és considerat pare de la dermatologia.

Als 28 anys d'edat va ser nomenatassistent de la primera clínica ginecològica de Viena. La pràctica obstètrica de Semmelweis es va iniciar l'Allgemeines KrankenHans, el gran hospital general de Viena. La clínica vienesa rebia estudiants de diverses parts d'Europa, però la febre puerperal feia estralls. Semmelweis, molt commogut pel que observava, va començar a recopilar informació, a quantificar dades i reflexionar sobre el queestudiava.

Descobriment

Va començar a apreciar diferències en les freqüències de presentació de la malaltia entre les dues sales de maternitat existents i va concloure, després de grans esforços i recerques, amb l'elaboració d'un nou concepte: hi havia una "matèria cadavèrica" que era transportada per les mans dels metges i estudiants que tenien al seu càrrec l'atenció de les mares en treballde part a la Clínica 1 i generaven la fatal malaltia. Va proposar l'ús de solucions amb clor per al rentat de mans dels metges, abans i després d'atendre i examinar els seus pacients. Aquesta mesura es va iniciar a mitjans de maig de 1847. Minuciosament va anotar durant temporades el comportament de les morts i va descobrir que, amb la mesura del rentat de mans, aquestes van disminuirextraordinàriament. Consultar els arxius i registres de l'hospital de maternitat de Viena des de la seva obertura el 1784 fins a 1848. Va elaborar taules amb les dades de parts, defuncions, i taxes de mortalitat per a aquests anys. Registrar enormes diferències en les taxes de mortalitat, per exemple, del 12,11% el 1842 contra el 1,28% el 1848. Verificar l'efecte fatal de l'atenció obstètrica per part delsestudiants de medicina, en comparació amb les taxes menors entre les pacients assignades a les llevadores a la Clínica 2, que no tenien contacte amb els estudis anatòmics en cadàvers.

Diferents raons eren donades per explicar aquella diferència: l'angoixa que causava el so de la campaneta del acòlit que precedia al sacerdot, quan aquest es dirigia allà per administrar els sagraments a les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • bachillerato
  • Bachillerato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS