Bachillerato

Páginas: 10 (2348 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2012
Ilustración [ 1 ] Mapa 1. Disponibilitat d'aigua
El primer mapa és un mapamundi. Aquest primer mapa ens parla de la disponibilitat de l’aigua a cada estat del planeta fa uns pocs anys enrere, però que no canvia gaire cosa amb la actualitat. El mapa representa aquest fenomen geogràfic amb una variable, que és la de escassetat i riquesa d’aigua al món. Es podria dir, fins i tot, que hi ha duesvariables ja que el mapa ens proporciona una informació extra de futur, que està representada en línees dins de diferents estats. Aquesta segona variable seria la de països que utilitzaran més del 10% del seu consum de cereals als 2025. El mapa utilitza una llegenda per a dividir la intensitat del fenomen. Hi ha tres intensitats. El color vermell parla de escassetat física de l’aigua, el colortaronja de la escassetat econòmica de l’aigua i el color blau poca o sense escassetat d’aigua. Parlem d’un mapa de coropletes ja que té en compte les divisions administratives. A la vegada és corocromàtic, marca amb colors la intensitat d’aquest fenomen.
L’aigua dolça, potable i fàcilment accessible del planeta és un bé escàs repartit desigualment al món. Hi ha indrets del planeta que tenen unabona quantitat d’aigua i altres que no en tenen. La quantitat d’aigua dolça al planeta consta d’un 3%, d’aquest percentatge un 79% es troben a les glaceres i casquets polars, un altre 20% són aigües subterrànies, difícilment accessibles i un 1% és aigua dolça fàcilment accessible. Per tant, aquest 1% està desigualment repartit i això provocarà una sèrie de conseqüències i dificultats.
Un exemplemolt precís d’aquest mal repartiment de l’aigua és que l’Amèrica del sud disposa d’un 26% total d’aigua i només hi viu el 6% de la població mundial del planeta, mentre que a l’Àsia hi viu el 60% de la població mundial i només hi tenen un 36% d’aigua. Per això diem que l’aigua està mal repartida, encara que hi hagi més aigua a l’Àsia que a Amèrica del sud, s’ha de fer aquests percentatges enproporció a la població, per tant la població d’Àsia tindrà més problemes per a satisfer les seves necessitats amb l’aigua.
El mapa, com ja comentava abans, ens divideix el fenomen de la disponibilitat d’aigua en una llegenda de tres intensitats diferents.
Les zones marcades de color vermell són territoris de escassetat física d’aigua. Territoris en què a part de la seva pobresa econòmica per aaccedir a la poca aigua potable que tenen, no hi ha gens aigua. Aquestes zones es troben a l’Àfrica, al sud d’Àfrica i sobretot al nord (Líbia, Egipte, Algèria). També al indret d’Orient Mitjà (Aràbia Saurí, Iran, Iraq) i a Àsia (a la part Nord de la Xina, India, Afganistan). Aquests són estats considerats subdesenvolupats i alguns com la en vies de desenvolupament. El color vermell del mapa ensparla d’escassetat d’aigua física, i no econòmica, per tant la pobresa no té res a veure. Aquestes zones són pobres en aigües per qüestions meteorològiques, parlem d’indrets d’escassa pluja ens els quals hi una gran sequera. Al Nord d’Àfrica hi trobem els deserts més importants del món, per tant al ser-hi àrees desèrtiques provocaran una sequera d’aigua a causa de les seves característiquesclimatològiques. A Orient mitjà algunes zones són desèrtiques i de tropical sec, per tant es troben a les mateixes que el Nord d’Àfrica, tenen poca pluja, això provocarà que els rius pateixin una gran temporada d’estiatge. Aquests territoris tindran problemes per satisfer les seves necessitats amb l’aigua, per tant hauran d’aprofitar la limitada quantitat d’aigua que tenen per a donar-li un bon ús i nomalgastar-la. També, tot i que l’aigua és escassa, tindran problemes per al seu consum d’aigua ja que són països pobres.
Les zones marcades amb color taronja són àrees que a diferència de les anteriors, les seves qüestions meteorològiques són optimes. Són territoris de clima equatorial, tropical humit, alta muntanya i algunes de oceànic en què les precipitacions són més abundants, per tant els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • Bachillerato
  • bachillerato
  • Bachillerato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS