Baluard de Migdia

Páginas: 7 (1557 palabras) Publicado: 13 de enero de 2014
El Baluard
de Migdia,
Barcelona











Sergi Pino Garcia
Història Moderna
Grau d'arqueologia
Segon curs
Grup de Matins



En aquest comentari esmentarem les construccions d'algunes de les fortificacions que varen existir durant els segles XVII i XVIII a la ciutat de Barcelona, relacionades amb la tendència europea de fortificar les ciutats, centrant-nos en el baluarddel Migdia. Intentarem explicar breument el perquè d'aquestes fortificacions, les repercussions que varen tenir en el seu dia, així com les que també han tingut durant aquestes últimes dècades. Degut a que el treball no és molt extensiu, no podrem incidir en molts temes, per tant, espero que el lector no es perdi.
Primerament caldrà parlar breument del context històric en el que vivia Catalunyaa principis del segle XVI. Anteriorment tenim documentats atacs contra les muralles de la ciutat de Barcelona, concretament al llarg del segle XIV per part de tropes genoveses i castellanes, aleshores es varen reforçar les muralles amb murs més gruixuts per a resistir les canonades enemigues durant els intents de setge. No va ser fins més endavant que realment realitzarien un esforç tècnic iarquitectònic per a la defensa de les ciutats. Durant els primers anys d'aquest segle que es varen implementar unes iniciatives de fortificació on no es varen implementar polítiques sistemàtiques de defensa de les fronteres, així com enclavaments geoestratègics. Tampoc durant les primeres dècades del segle XVII es varen realitzar grans construccions de fortificacions i fortaleses degut al període depau al territori i a les fortes inversions de militars espanyoles es realitzessin al nord d'Europa.
A mitjans d'aquest segle varen succeir diferents conflictes que varen produir un augment de les fortificacions al territori català, principalment fortaleses i campaments de gran abast de les corones espanyoles i franceses. Barcelona es va convertir en un referent en estudis poliorcètics (disciplinamilitar que s'encarrega de la construcció de fortaleses, baluards, bastions o fortificacions, enginyeria militar) per a la resta d'Europa. Al 1639 es va crear una acadèmia militar catalana a Barcelona, concretament en el baluard de Migdia, que esdevingué un centre important d'estudis d'enginyeria militar fins l'any 1705. Més endavant esdevingué un baluard important per a la defensa de la ciutatde Barcelona contra les tropes espanyoles durant el setge de la ciutat al llarg dels anys 1713 i 1714.
Cal esmentar que un baluard és un reducte fortificat que s'instal·la a una fortalesa o ciutat fortificada i projectada cap a l'exterior, normalment als cantons dels murs. Principalment la seva funció es defensar la fortificació envers les tropes enemigues en punts estratègics importants. La sevaforma és triangular o pentagonal, composada per diferents cares i una entrada o línia de gola, la qual permet situar bateries d'artilleria per a defensar altres baluards o els murs de cortina amb foc creuat i obligar a l'enemic a allunyar-se per poder destruir aquestes bateries d'artilleria.
La muralla del Mar, muralla en la qual està situada el baluard de Migdia així com els altres 10baluards, es va començar a construir a mitjans del segle XVI degut a les raons esmentades anteriorment i va significar un fort reforç defensiu davant tropes franceses o espanyols. El baluard de Migdia cobria el Portal de Mar, situat a prop del Pla del Palau, i esdevenia clau per als atacs provinents per via marítima.
A finals dels segle XX i principis del XXI es varen realitzar excavacionsarqueològiques i tasques de preservació i conservació del patrimoni, en aquest cas esmentarem l'excavació arqueològica que va tenir lloc entre la plaça de Pau Vila, el carrer Dr. Aiguader i el carrer de La Marquesa, on estava situat l'antic baluard de Migdia. Aquesta intervenció es va iniciar l'any 2006 amb una prospecció realitzant rases de sondeig en tot el solar ja que, unes setmanes abans, es varen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • migdi
  • Es Baluard

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS