Bandolerisme català

Páginas: 3 (606 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2011
1 -CAUSES DE BANDOLERISME CATALÀ

Els motius del bandolerisme català són diversos, alguns d'aquests motius afecten específicament als segles XVI i XVII, en canvi d'altres ja són de tradició delsconflictes medievals.

Durant tot el segle XVI, Catalunya, era en gran part un país buit a causa de la gran mortalitat de la Baixa Edat Mitjana. A causa d'aquest buit, es va veure obligada a oferirtreball a un bon nombre de joves gascons i d'altres regions del sud de França. Va ser així com Catalunya va patir una important immigració francesa la qual cosa va ser notada en els orígens delbandolerisme, hi ha certesa de que el nombre de gascons i francesos que formaven part de les quadrilles de bandolers no superaven en absolut la xifra de bandolers autòctons de Catalunya.

Un altre motiuseria el fet de que Catalunya era un país empobrit, tot hi que en el segle XVI visqués una fase d'expansió, però això no evitar les crisis agràries (males collites) que suposaren l'encariment del blat ila falta d'aliments, en resum parlem d'un període de fam i d'extensió de conflictes socials (destaquem la pressió franco-turca que va sofrir Catalunya). A més les dues primeres dècades del segle XVIIvan ser un període nefast per l'economia catalana; crisi monetària, fallida de bancs privats, problemes meteorològics ( sequeres, gelades, rierades, etc.).

Aquests anys de crisi afectarenespecialment a artesans i camperols, el qual no és d'estranyar que dins de colles bandoleres hi hagués ex-paraires, ex- teixidors arruïnats, o bé gent apuntada per fer assalts de tant en tant, com deien ells:“ per a fer tres o quatre robos i alguns ducats”. Aquestes crisis també afectaren a la petita noblesa (cavallers), ja que les males collites significaven una reducció de les rendes feudals.Per aquestavia podem dir que el bandolerisme també és considerat com una conseqüència de la ruïna dels cavallers de muntanya , una clar exemple seria el de Tomas de Banyuls, senyor de Nyer de 1576 a 1627, que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS