Barcelona en la Literatura Análisis libro Petons de diumenge

Páginas: 26 (6447 palabras) Publicado: 30 de marzo de 2012
Introducció
Petons de diumenge, de Sílvia Soler, és una novel—la en la qual l’autora narra la història de la Valèria Isern, una dona ja gran, amb fills i néts, víctima d’una càncer irreversible, que rememora la seva vida amb l’ajut d’un cronista desconegut. La protagonista descriu, des de l’experiència pròpia, les dificultats que va patir per estimar i festejar en un temps on l’amor eraconsiderat gairebé pecat. Es tracta d’una novel—la la qual no només ens relata la història personal i amorosa de la Valèria si no que pretén descriure’ns la realitat social que vivien moltes dones als anys 40, època del franquisme i període en el que es van veure obligades a construir la seva felicitat i realització personal en un entorn de dictadura i repressió religiosa. La novel—la es contextualitzaprincipalment a l’Escala, lloc de residència de la protagonista, però troba la seva significació a la ciutat de Barcelona, on la Valèria residirà un llarg i important període de la seva vida. L’anàlisi d’aquesta obra ens permet conèixer la Barcelona del franquisme des de dues perspectives ben diferenciades: el punt de vista de la Valèria, la jove gironina de poble que veu Barcelona com “la granciutat”, i el punt de vista de la seva gran amiga l’Elisa, filla de la burgesia, que sent la necessitat de fugir de la ciutat comtal que esdevé esclava i tancada per la dominació del règim de Franco. L’objectiu principal d’aquest anàlisi consistirà, per tant, en una aproximació descriptiva i subjectiva de la Barcelona dels anys 40 i 50 des de l’experiència personal de les dues figures femenines (laValèria i l’Elisa) i en l’ estudi del paper sexista que el règim assignava a la dona durant aquest període dictatorial relacionant-lo amb la situació personal de la protagonista i la seva amiga.

1

L’escriptora Sílvia Soler
Sílvia Soler i Guasch, escriptora i periodista fa més de vint anys, va néixer a Figueres el 1961. Entre les seves obres destaca el recull de contes com Arriben els ocellsde nit (1985), i la seva col—lecció de novel—les com El centre exacte de la nit (1992), El son dels volcans (1999) i L’arbre de Judes (2001), entre d’altres. A més, cal remarcar la seva aportació com a coautora de l’obra Ramblejar (1992). La publicació de la seva sèrie novel—lística que conformen 39+1. L’edat en què una dona sap que l’home de la seva vida és ella mateixa (2005) i 39+1+1.Enamorar-se és fàcil si saps com (2007) va comptar amb un gran èxit de públic i va aconseguir que l’autora fos coneguda al món editorial. Sílvia Soler ha rebut diferents premis com el Premi Fiter i Rossell 2003 amb Mira’m als ulls i el recent Premi Prudenci Bertrana 2008 amb Petons de diumenge, novel—la amb la que se sent més identificada ja que va sorgir després d’una conversa molt íntima i sentimentalque va mantenir amb la seva mare. La Sílvia Soler ha treballat a Catalunya ràdio des del 1987 i actualment col—labora de manera habitual a diferents mitjans de comunicació, entre ells el diari Avui on publica cada setmana l’article de la contraportada.

2

Petons de diumenge
La Valèria Isern explica en primera persona i contestant les preguntes d’un tercer, tot allò que va marcar la seva vida,des de la seva estada a la Residència de les Teresianes a Barcelona mentre estudiava la carrera d’arqueologia, fins a la mort del seu gran amor i estimat marit. Els records que explica la protagonista, que pateix un càncer irreversible, es complementen amb els diaris que va escriure durant la major part de la seva vida, les confessions que fan els seus fills i les cartes de la seva millor amiga,l’Elisa. A mesura que avança la història coneixem la Valèria com una noia enamorada de la vida i del seu poble, l’Escala, que aconsegueix estudiar una carrera en un període de repressió política en el que una dona amb estudis universitaris era molt poc habitual. Tot i que la seva realització personal era exercir com a arqueòloga, l’amor que als 18 anys sent pel Quim, un jove de l’Escala sense...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Petons De Diumenge
  • Libro De Literatura
  • Análisis Fc Barcelona
  • libros de literatura
  • Literatura Libros
  • Libro De Literatura
  • Swot analisis barcelona
  • Analisis del Pabellon de Barcelona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS