Bartomeu Rosselló-Pòrcel

Páginas: 12 (2957 palabras) Publicado: 5 de abril de 2014
La ruptura estètica amb l’Escola mallorquina

L’any 1906 va aparèixer la revista Mitjorn a Mallorca, que es va considerar el primer senyal d’identitat d’unes noves promocions d’escriptors que es designen amb el terme “Escola Mallorquina”. El concepte d’Escola Mallorquina es va aplicar a un grup de poetes mallorquins, de principis delsegle XX, amb un model de llengua subtil i refinat caracteritzat pel classicisme i l’assumpció de la tradició popular, una arrel cristiana i una inclinació conservadora, assumeixen els ideals de la Renaixença a les Illes Balears. La tendència classificant d’aquest moviment influirà notòriament en el Noucentisme.
Els escriptors de l’Escola tenen una alternança entre el català i el castellà, cosaque fa que la primera etapa de Bartomeu Rosselló-Pòrcel escrigui bastant en castellà i no és fins que s’instal·la a Barcelona, a la Residència d’Estudiants, que es decanta finalment per escriure en català.
El poema “Poques paraules surten…” representa el primer símptoma d’allunyament de l’Escola Mallorquina, a la recerca de nous camins. A pesar d’haver estat publicat en el principal òrgand’aquella tendència, ja s’hi aprecien trets del que serà la poesia futura de Rosselló-Pòrcel, la seva batalla pel domini d’un llenguatge poètic propi. L’única diferència essencial consisteix en el tractament del paisatge. La relació de Bartomeu Rosselló-Pòrcel amb l’Escola Mallorquina el reclama com a renovador de la poesia mallorquina. Malgrat haver sorgit d’aquesta mateixa Escola i en un primer momenthaver-s’hi acostat, a causa del seu nou tractament del classicisme i el paisatge, se’n distancia posteriorment per aportar noves tendències a la poesia insular, per molts caracteritzada de tancada i endarrerida. Bartomeu Rosselló-Pòrcel sorgeix de l’Escola Mallorquina, amb la qual en un principi mantè força relacions, però tot d’una se’n distancia. Com els poetes de l’Escola, admira Costa i Alcover.Però la seva obra manifesta una actitud nova davant dos aspectes bàsics: el classicisme i el paisatge.

En la poesia de Rosselló-Pòrcel, s’alternen o conflueixen elements de procedència diversa,la tradició poètica balear -respecte a la qual representa també un cert trencament, que servirà de bandera a generacions posteriors, el barroquisme, el neopopularisme, la poesia pura, l’avantguara i lageneració del 27.








L’acostament a la poesia pura


La poesia pura és un terme utilitzat en la història i crítica literària per designar una estètica literària dins la poètica. Es conjuga amb un afany de transmetre l’experiència personal l’origen del concepte d’art pur i la seva extensió a les lletres.

La poesia pura es caracteritza per l’’exaltació de l’estètica literària,l’ús abundant de figures retòriques i per ser una poesia sofisticada, exigent, hermètica i independent.

Les obres més destacades de la poesia pura va a ser posada en practica per: Bartomeu Rosselló-Pòrcel en la seva obra Imitació del foc entre altres autors.

Ell representa a Catalunya la consumació de la poesia pura.




























Els instantscrepusculars

Durant els anys en què cursa estudis a Barcelona, Rosselló-Pòrcel té ocasió de situar-se en l’ambient cultural sorgit de la Segona República, i també de participar en els moviments socials i polítics del moment. Allà pren contacte amb Carles Riba, que per a ell serà sempre una referència intel·lectual indefugible. Ja a Madrid, s’acostarà personalment als poetes del grup del 27, a qui hallegit amb profit a la seva etapa de formació. Aquestes influències, i la del substrat més íntim que prové de l’Escola Mallorquina , donaran com a resultat la seva poesia.

L'any 1933 es produeix un esdeveniment d'enorme pes en el decantament de la seva personalitat: el creuer pel mediterrani organitzat per la Universitat Autònoma durant 47 dies al costat de nombrosos estudiants catalans i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rosselló Porcel
  • Bartomeu Rossell P Rcel
  • 4 poemes de Rosselló-Pòrcel
  • Comentari Sonet Rosselló-Pòrcel
  • Baltasar Porcel
  • Pedro rosselló
  • Esquema De Rossell
  • Chef Christian Rossell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS