Batchillerato

Páginas: 2 (386 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013

PANTEÓ

Obra: Panteó d’ Agripa
Autor: és desconegut, però s’atribueix a Apol·lodor de Damasc
Cronologia: 27 a.C. Reconstruït del 118 al 125 d.C
Localització: Roma

Context històric

ElPanteó va ser construït durant període Imperial, durant la “Pax romana”. Època durant la qual es van aturar les campanyes militars i disposaven de diners per fer obres públiques i romanitzar elsterritoris conquerits. Aquest és el temps en que l’Imperi va arribar a la seva màxima expansió territorial i prosperitat.
La construcció inicial del Panteó va ser el 27 aC, encarregat per Agripa, la màdreta d’August. Anys després hi va haver un incendi que va cremar l’edifici, que anys després va ser restaurat per Domicià, tot i que no va ser reconstruït fins l’any 118 dC per Adrià. L’arquitecte de lareconstrucció segurament va ser Apol·lodor de Damasc.

Anàlisi formal

El material de construcció són el formigó, el marbre i el maó. El sistema constructiu és l’arquitravat i la volta.
Lafaçana principal està formada per un pòrtic octàstil amb columnes corínties. A l’interior hi ha vuit pilars de contenció que aguanten a pressió el tambor de tres pisos i els murs del tambor que combina elformigó amb tres sèries superposades d’arcs de maons. A la façanaprincipal té arquitrau, fris i cornisa i està rematat per un frontó, aquest té una inscripció llatí dedicada a l’emperador Agripa, qui va encarregar construir el Panteó,  i una coberta inclinada a duesaigües. Sobre la cel·la hi ha una cúpula hemisfèrica amb un òcul.
L’espai interior té una única cel·la de planta circular amb una sola entrada. Hi ha vuit pilars que aguanten la cúpula, entre cadascúd’aquests hi ha una capella dedicada a un déu diferent. Tot l’interior està recobert està recobert amb marbres i materials nobles.  Al segon pis hi ha petites finestres.

Significat i funció...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Batchillerato
  • Batchillerato
  • Batchillerat
  • Batchillerato
  • Batchillerato
  • Batchillerato
  • Batchillerato
  • batchillerato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS