batxillerato

Páginas: 11 (2707 palabras) Publicado: 4 de enero de 2015
Unitat 1: L’empresa i el seu entorn
1.1 L’empresa com a unitat econòmica
Per entendre perquè existeixen les empreses i donar una definició, primer hem d’entendre el seu funcionament, es a dir, les anomenades “regles del joc”.
Tothom te necessitats a satisfer que per la naturalesa humana son il·limitades, però en canvi, els recursos son limitats.
En un principi en les economies primitivesaquestes necessitats es solucionaven intercanviant amb altres persones que tinguessin allò que l’altre desitjava, però això tenia alguns problemes. El problema es el preu que es posa en els béns intercanviats. Per això van aparèixer les empreses, per regular els intercanvis.
Empresa: Una unitat productiva que posa a disposició del mercat els béns o serveis necessaris per satisfer els seus desitjos.Els béns son tangibles (es pot tocar), es poden revendre, es poden emmagatzemar.
Els serveis son intangibles (no es pot tocar), es consumeixen en el moment de la seva producció, no es poden emmagatzemar.
Una societat es manté unida pels avantatges mutus que els seus membres obtenen dels intercanvis. Per tant, es necessari que entre els seus membres les regles del joc estiguin benacceptades, es a dir que hi hagi drets i prohibicions reconeguts, normes fiables per coordinar esforços i retribucions i sancions previstes.
D’aquesta manera, les empreses es converteixen en els organitzadors de la producció de béns i serveis, però com es necessari que algú els compri els altres protagonistes del intercanvi econòmic son les famílies. Les empreses donen treball a les famílies a canvi desou (retribució de treball). Hi ha dos tipus de corrent, el monetari, i el no monetari. L’acció de les empreses es produir i l’acció de les famílies es consumir.
Classificació dels recursos econòmics
Les empreses necessiten produir utilitzant diferents tipus de recursos, que podem classificar en tres grans grups: terra, capital (k) i treball (w). Per terra entenem els recursos naturals,provinents del sòl, l’atmosfera, l’aigua, els minerals i els animals. Per capital entenem tots aquells recursos produïts artificialment que es poden emmagatzemar i que son necessaris perquè la empresa funcioni correctament, com per exemple, l’estalvi, les màquines. També es considera com a capital, el capital moral, el conjunt de lleis o consum que té una determinada societat o empresa. Per treballentenem l’esforç físic i intel·lectual dels treballadors d’una empresa i de vegades també es coneix amb el nom de recursos humans (RRHH).
Exercicis:
Emprenedoria: capital immaterial
Puntualitat: capital immaterial
Recursos pesquers: terra
Mar: terra
Sol: terra
Diners estalviats: capital material
Eines: capital material
Vigilant nocturn: treball
Directiu: treball
Creativitat: capitalimmaterial
Normes d’una empresa: capital immaterial
Objectius de l’empresa
Tipus d’objectius:
1. Principal o general: Maximitzar els beneficis. Els beneficis son els ingressos menys els costos. Els ingressos es el preu per la quantitat. Els costos es l’energia, matèries primeres, mà d’obra, transport...
2. Socials: Son aquells que fan un bé per la societat. Com per exemple donar llocs de treball,abastir el mercat, crear riquesa...
Objectius pròpiament dits
Son aquells que l’empresa es marca per assolir en un període concret un cop ha analitzat l’entorn.
L’entorn d’una empresa son tots aquells factors que influeixen d’alguna manera l’actuació de l’empresa, com ara per exemple, la seva ubicació geogràfica, el sistema polític que impera, les lleis que l’afecten, el mercat on opera, elscostums, hàbits dels consumidors...
Àrees funcionals de l’empresa
3. Màrqueting: També es pot dir comunicació o comercial. Les seves funcions son: informar sobre l’activitat de l’empresa, millorar la imatge de l’empresa (reconeixement, reputació), donar a conèixer el seu “target market” (públic objectiu), fer promoció del producte o servei amb publicitat, RRPP, patrocinis...
4. Administració: Les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Batxillerato
  • batxillerat
  • Batxillerato
  • Batxillerat
  • Batxillerato
  • Batxillerat
  • Batxillerat
  • Batxillerato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS