beat superviviente
Mare de Deu Romanite (Veciana)
1. Documentació general o catalogació
A- Classificació-identificació
Mare de Deu Romanite (Veciana)
Autor: Desconegut
Cronologia: Segon quart del segle XIII - tercer quart del segle XIII
Realitzada a tallers de la Seu d’Urgell o Tallers de Barcelona, encara que es decanta més pels tallers de Barcelona, ja que no presenta de forma total el tretscaracterístics dels tallers de la Seu d’Urgell
Està situada en el museu Episcopal de Vic, també, una reproducció a l’església Santa Maria de Veciana, situada a Vic (Catalunya, Espanya)
Estil: Escultura amb ja una incorporació dels aires italiobiizantí introduït a Catalunya als inicis del segle XIII
2. Anàlisi-descripció de l’obra
A- Elements tècnics
Està feta de fusta d'àlber i de faig, ambla tècnica de la talla, aquesta tècnica consisteix a llevar i rebaixar material d'un bloc de pedra , de marbre o de fusta, primer es fa el dibuix en el bloc i es comença a buidar per fer això s'utilitzarà un martell i una escarpa o cisell, una vegada agafada la forma l'artista perfilava la forma, quan estava perfilada s'utilitzaven pedres abrasives , és exempta és a dir es pot veure des dequalsevol angle i sedent ja que els dues figures estan sentades. Es tracta de un grup escultòric, és a dir, en la escultura apareixen dos figures, la mare de déu de Veciana i el nen Jesús, mesura 88 × 44 × 30 cm, És una obra policromada al tremp amb colors primaris, amb gran influència oriental, predomina el groc, el blau i el vermell, que són colors vius.
B- Anàlisi formal
Maria apareixen posició sedent en un tro amb dos columnes. En el cap porta una corona la qual subjecta una toca que li arriba fins les espatlles. La mà dreta s'apropa al nen Jesús amb cert afecte, respecte a la mà esquerra subjecta un objecte circular no identificat. Porta un mantell de color blau de tradició clàssica, que li cobreix la part inferior de l’esquena. El nen Jesús es troba assegut a la sevafaldilla, a la part de la cuixa dreta. Aquest nou estil anteriorment citat, es tracta d'arrels més humanistes on s'observa en el fet que la Mare ja no té l'infant situat al bell mig de la falda, sinó que s'ha desplaçat sobre el seu genoll iniciant una relació de caràcter de relació més maternofilial. El nen Jesús també porta una corona al cap, a la mà esquerra porta un llibre, el qual representa elllibre sagrat (Bíblia), on estaven presents a totes les escultures semblants de Mare de Deu de la època, tant de Veciana (la qual estudiem) com d’altres. Seguidament, pel que fa la mà dreta del nen Jesús, està beneint, ja que presenta el gest del braç característic al fet de beneir. Són figures fetes per ser vistes de cara, és a dir tenen una composició frontal.
El rostre de les figures i els seusvestits, on predominen les línies rectes, ens donen una pista de que és una escultura simètrica, encara que, respecte el nen Jesús, trenca d’alguna manera aquesta simetria perfecte, ja que es troba a la part dreta, trencant la tradició de la resta de Mare de Deus de la època. Les dues figures estan desproporcionades perquè en el cas de la mare de déu té un cap massa gran a comparació del cos, endefinitiva no hi ha proporcions entre les parts i el tot. No s’ha assolit el cànon de proporció.
La figura està en repòs, l'únic moviment perceptible és el de la mà de la mare de déu de Veciana cap al nen Jesús. La composició és triangular perquè hi ha dos punts de fuga des de la corona de la mare de déu passant un per la mà dreta fins al terra, i l'altre passa per la mà esquerra fins al terra.Ambdós figures són força inexpressives encara que el nen fa un lleuger somriure.
Aquesta escultura estava destinada com a objectiu religiós, verge per honorar-la Presenta colors vius, primordialment escala de colors grocs, també hi apareix el blau i el vermell conjuntament. La qualitat tècnica és escassa no importa la forma i la composició, sinó la seva simbologia religiosa.
Respecte les...
Regístrate para leer el documento completo.