Beisbol

Páginas: 7 (1544 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2014

BEISBOL



1. Història

El beisbol es va crear al Estats Units a partir d'un joc infantil britànic anomenat de rounders, derivat del criquet anglès, que practicaven els colons anglesos al segle XVIII. Les primeres regles del beisbol i les característiques del camp de joc les va establir Alexander J. Cartwright l'any 1845.

El beisbol va tenir molt d'èxit als EUA i ràpidament s'estenguéals països de l'Amèrica Central i del Carib. Més tard va arribar també a Europa i a Àsia.

A Catalunya el va introduir el periodista Agustí Peris. L'any 1929 es va crear la Federació Catalana de Beisbol. Als Jocs Olímpics de Barcelona'92 va ser esport olímpic per primer cop i ho ha deixat ser als Jocs Olímpics de Pekin’08.



2. Terreny de joc

El terreny de joc és una superfície a l'airelliure delimida al fons per una tanca.

Parts del terreny de joc:
- El camp interior: té forma de rombe i s'anomena diamant. Als angles del camp se situen unes bases per les quals han de passar els jugadors. Les bases formen un quadrat d’uns 27 metres de costat.


- Àrea de casa (home): és l'última base que s'ha de trepitjar abans de completar la cursa. Des d'aquest punt el batedor colpejala pilota amb el bat, abans d'iniciar la cursa. Darrera el batedor se situa el receptor.

- Àrea de llançament: és la zona del camp, al centre del diamant, on se situa la plataforma de llançament, des de la qual es llança la bola per iniciar el joc.

- Camp exterior: està format per una zona de terra. La pilota llançada ha de caure dins d'aquest camp.
És fora si la pilota colpejada botafora de les línies laterals del camp.
És home run si la pilota colpejada ultrapassa la tanca del fons. Quan això passa, tots els corredors poden arribar tranquil·lament al home i l’equip s’anota una cursa per cada corredor que hi arribi.



3. Material

El material necessari per poder practicar el beisbol és el següent:
La pilota: És esfèrica. Té un nucli de suro i està recoberta amb cuir decolor blanc i pesa uns 145 grams.
El bat: És un pal rodó amb un extrem més prim per on s'agafa. Pot ser de fusta o d'alumini.
El guant: Serveix per recepcionar la pilota als jugadors defensors.
El receptor a part del gua, porta una careta de protecció, genolleres i protector del pit.

4. Les normes del joc

1. Un equip consta de 9 jugadors. Es fan 9 entrades a cada partit. Cada entradarepresenta un torn de batuda per a tots dos equips: primer baten els 9 jugadors de l’equip local (i defensa les bases l’equip visitant) i després baten els 9 jugadors de l’equip visitant (i defensa les bases l’equip local). Per a un equip, l’entrada finalitza quan els 9 jugadors han tingut l’oportunitat de batre o quan són eliminats 3 dels seus jugadors.

2. L’objectiu del joc és colpejar lapilota i passar per totes les bases fins arribar a la 4ª (home) sense ser eliminat. Quan un corredor ho aconsegueix es diu que ha fet una cursa. Guanya l’equip que aconsegueix un major nombre de curses al llarg de les 9 entrades. Si els equips acaben empatats, es juguen successives entrades fins que es desfà l’empat.

3. El jugador que llança la pilota rep el nom de pitcher. Perquè la pilota siguibona, l’ha d’enviar entre els genolls i les aixelles del batedor (zona de strike). Si no ho fa així, es diu que el llançament és dolent (és bola). Una pilota que sigui bola es converteix en bona (hit) si el batedor fa intenció de colpejar-la. Al quart llançament dolent (és a dir, a la quarta bola), el batedor s’avança a la primera base.

4. El jugador que rep la pilota quan no ha estatcolpejada pel batedor rep el nom de catcher. Porta el cap i el cos protegits. El catcher és el responsable d’eliminar els corredors que intenten arribar al home (a la 4ª base).


5. Els jugadors que estan defensant les bases (els que no baten) es reparteixen per tot el camp. Alguns han de posar-se prop de les bases. Tots ells es poden moure per tot el cap. L’objectiu és agafar la pilota abans que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • beisbol
  • El béisbol
  • El Beisbol
  • beisbol
  • Beisbol
  • Beisbol
  • beisbolista
  • el beisbol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS