Belleza

Páginas: 3 (538 palabras) Publicado: 21 de enero de 2015
El període històric que decora l'acció és el de finals del segle XIV, concretament entre l'elaboració de l'Atles (1375) i els avalots anti-jueus de 1391. La corona d'Aragó viu el seu moment de màximesplendor, amb un imperi mediterrani que va des d'alguna plaça magribina fins al Partenó d'Atenes. El relat comença sota el regnat del vell Pere el Cerimoniós, i es tanca sota el del seu fill Joan elCaçador. Coincideix amb els anys en que la glòria de la dinastia ja ha iniciat una forta decadència, a resultes de les pestes cícliques que delmen la població, de la inflació monetària, de les guerresamb Castella i Gènova, i també dels motins contra els calls. Aquests darrers episodis liquiden no només certa imatge de pluralitat: també amenacen riqueses culturals com el fulgor de l’escolamallorquina de cartografia.
La narració es basa en capítols que retraten els personatges principals de la novel.la. Es poden discutir les virtuts i mancances d'aquesta estructura: fa més creïbles lesfigures retratades? Dificulta el seguiment del fil conductor? La tècnica obliga a trencar la cronologia dels fets, i composa un argument amb retrocessos temporals i petits relats dins del relat. Quina ésla intenció de l'autor darrere aquesta aposta literària, i com resulta? Per als més joves, es recomana l’elaboració d’un guió de lectura per a situar la cadena de fets amb precisió.

Es pottreballar un sol dels personatges, sobretot d'entre els més importants. La seva aparença i el seu caràcter vénen molt determinats per l'acció, pels seus orígens i sobretot pel seu propi discurs. La manera deparlar de Cresques o de Bernat, però sobretot les de Selima i de Betros, ens transporten a universos de sensacions ben singulars. Quines particularitats de llenguatge tenen? A quines realitatsliteràries, culturals, històriques ens remeten?

Els contrastos entre pare i fill —Cresques i Jafudà- són ideals per a extrapolar-los a conflictes generacionals de l’època actual. ¿Com evoluciona la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Belleza
  • bellezas
  • belleza
  • belleza
  • Belleza
  • Belleza
  • Belleza
  • Belleza

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS