Bernat Desclot

Páginas: 5 (1056 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2014
BERNAT METGE
CONTEXT HISTORIC
L’època en que va viure Bernat Metge (1343-1413) correspon a la última etapa de la Casa de Barcelona “Casal de barcelona”(que era la dinastia reial catalana que va acabar amb Martí l’Humà al 1410) i va morir poc després del Compromís de Casp al 1412. En el qual es va escollir com a rei de la confederació catalanoaragoneses a Ferran I. En aquella època encaras’imposava l’Antic Règim i al s. XIV i part del XV hi va haver una crisi econòmica, política i social.

Casal de bcn: Va ser el llinatge masculí del comte Guifré I (o Guifré el Pilós). Regí la Corona d'Aragó fins al 1410)
Compromís de Casp: reunió de nou notables, representants dels estats d'Aragó, València i Catalunya (tres per país), que tenien l'objectiu de decidir qui succeiria l'últim reidel casal de Barcelona, Martí l'Humà (mort el 1410).
CONTEXT LITERARI
A mitjans del segle XIV, la literatura catalana era plenament medieval. Els escriptors utilitzaven la llengua com a mitjà per defensar una visió del món cristiana. (els preocupava l’ànima, la salvació eterna, la mort i menyspreaven el cos, el plaer i a la dona). Els grans punts de referència de l’època són la Bíblia i l’església.L’estil és primitiu, poc elaborat i poc refinat.
HUMANISME
L’ humanisme era un corrent estètic i ideològic que va néixer a Itàlia al s.XIV i que prenia com a model la cultura grega i romana i va lluitar contra el degradat llatí clàssic de l’església. Va sorgir un model nou de perfecció humana més obert, que valorava el present, la bellesa, l’home i la vida.

BIOGRAFIA
Bernat Metge va néixer capal 1343 a Barcelona. Al 1359 va morir el seu pare i la seva mare es va casar amb Ferrer Saiol (que treballava al servei de la reina Elionor Conselleria Reial) que va ensenyar a Bernat a redactar correctament en llatí, català i aragonès. Va adquirir una cultura molt rica i una bona preparació professional. Per part de pare va aprendre els coneixements científics i per part del seu padrastre els deles lletres.
Al 1371 va entrar al servei reial com a ajudant de registre, després com a notari i més tard com a escrivà. Al 1375 passa a ser l’escrivà del duc de Girona, el futur Joan I.
Quan va morir el rei Joan I (1396), va ser jutjat junt amb altres funcionaris per corrupció , traïció i assassinat del monarca. Es creu que va ser empresonat al Castell Nou ja que a Lo Somni (la seva obramestra) ho diu. Al 1398 va ser absolt i va passar al servei del rei Martí I fins a la mort del monarca (1410). Gràcies al rei Martí I va tornar a entrar a la Concelleria Reial . A partir del 1412 va viure com a privat i ciutadà honrat de Barcelona fins a la seva mort.


OBRA
GENERES
Bernat Metge ha escrit obres de:
Poesia:
Sermó: Text compost per 211 versos de codolada. És una parodia delssermons dels predicadors medievals, en especial els de Bisbetó, que es conserven en català.
Medicina apropiada a tot mal. (1396) Són 125 versos apariats. Poema humorístic que va escriure a la presó donant possibles cures a mals d’amors.
Llibre de Fortuna e Prudència (1381): 1194 versos apairats. El protagonista es segrestat i dut en vaixell a alta mar cap a un illot on es troba amb dues figuresal·legòriques (Fortuna i Prudència) amb qui posa pau.
Prosa:
L’ovidi enamorat: és una obra de joventut. El tema és l’amor a una dona vella davant la impossibilitat d’obtenir l’amor d’una dona jove. Més aviat són les estratègies de l’home per obtenir el favor d’una dona.
Valter e Griselda: Traducció d’una de les epístoles de Petrarca titulada Griseldis. Va ser escrita quan Metge va ser acusat. És unanovel·la de caràcter medieval. Bernat utilitza una prosa elegant.
LO SOMNI
Escrita el 1399. En aquell any Bernat Metge ja estava en llibertat, però escriu l'obra en primera persona narrativa i  la situa a la presó. El protagonista-narrador s'adorm a la seva cel·la i en somnis se li apareix l'esperit del rei Joan, que des del purgatori manifesta la innocència del seu secretari en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Crònica de bernat desclot
  • Com Es En Bernat
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • bernat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS