Bernat Metge

Páginas: 3 (717 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015
Bernat Metge és el representant més important del grup de secretaris la cancelleria reial.
Va néixer a Barcelona entre el 1340 i el 1346. Era fill d'un apotecari. La seva mare es va casar ensegones núpcies amb un funcionari de la cancelleria, Ferrer Saiol, que va educar Bernat Metge en l'estudi del llatí i el va orientar en la carrera de funcionari de la cancelleria.
De molt jove es va fernotari i, posteriorment, secretari del rei. Va treballar com a secretari dels reis Joan I i Martí I i va exercir també funcions d'ambaixador.
La seva vida professional no va estar exempta de polèmica,ja que el 1388 va ser
processat per primer cop i el 1396 va ser acusat de corrupció i d'atemptar contra el govern del rei Joan I, per la qual cosa va ser empresonat un temps. Mort el rei, però,Bernat Metge consta documentalment com a secretari del seu successor, Martí I l'Humà.

Època de gran revol que reuneix com a reis a tres germans Pere III, Joan II i finalment Martí l'Humà, dels quals vaser conseller. La Corona Catalana estava en època de relativa crisi. Bernat Metge conseller reial col·laborava amb les missions d'aquests reis.
Era un home cult que vivia al palau i va trobar-se ambels regnes catalans en el seu màxim esplendor, , dominant els ports més importants del Mediterrani i tenint la flota més gran del moment.
Bernat Metge, admirador dels autors clàssics i autor d'unaprosa catalana que imita la cadència i l'estructura de la llatina, va traduir una obra en llatí de Petrarca, el “Walter e Griselda”. La seva obra fonamental, però, és “Lo somni”, escrita el 1399. Enaquell any Bernat Metge ja estava en llibertat, però escriu l'obre en primera persona narrativa i la situa a la presó.


Amb “Lo somni”, Bernat Metge pretenia convèncer tothom (sobretot al rei Martí)de la seva innocència, cosa que va aconseguir perquè des del 1405 fins al 1410 (any de la mort del rei Martí) torna a treballar com a secretari de la Cancelleria Reial.

És un text escrit en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge o Institut Europa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS