bfjksdbvhksd

Páginas: 6 (1334 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2014
Com ho veien els nostres avantpassats?

Des de molt antic, les persones han tingut una idea deter­minada del lloc on viuen i s'han esforçat per conèixer-lo, descriure'l i representar-lo.

Des de la descripció dels llocs més propers fins a l'ex­ploració de l'espai, la humanitat ha fet un llarg camí per conèixer cada vegada amb més certesa i exactitud la Terra on vivim. D'aquesta inquietud inecessitat en va néixer la geografia (dels mots grecs geos, que vol dir “terra”, i grafos, que significa “descripció” ).

També s'ha intentat representar les terres conegudes mitjançant dibuixos que fossin com més aproximats a la reali­tat millor.

Així va néixer la cartografia, un aspecte de la geografia que té com a finalitat elaborar i interpretar mapes.

Ara farem un breu recorregut persaber quin era l'espai conegut pels europeus en les diferents èpoques històriques i com el representaven.

El món conegut pels europeus a l'Antiguitat

L’època que comença amb el descobriment de l'escrip­tura, cap al 3000 aC, i que acaba amb la caiguda de l'Imperi roma d'occident, al segle V dC, es coneix com a Antiguitat.

Els egipcis, els babilonis, els assiris i els xinesos vanrea­litzar, fa molts segles, els primers intents de representació gràfica de la realitat que coneixien. No obstant això, s'atri­bueix a la civilització grega la invenció de la geografia i de la cartografia.

Com que eren un poble de mariners i comerciants, els grecs es desplaçaven per territoris llunyans i necessitaven una informació precisa sobre les terres on havien d'arribar. Per aquesta raó es vanpreocupar per comprendre el món que tenien a l'abast i per elaborar els primers mapes dels quals tenim coneixement; aquests, pràcticament, no es van modificar fins al final del segle XV.

Durant l’època de l'Imperi romà (27 aC - 476 dC), es van intensificar les exploracions geogràfiques. Les conques­tes romanes van ampliar els límits del món conegut. Per exemple, el comerç amb l'Índia va arribar aser regular, i es van establir rutes comercials amb la Xina.

El geògraf i cartògraf més important d'aquesta època va ser Claudi Ptolemeu (90-168 dC), d'origen grec, al qual devem el primer càlcul de les dimensions de la Terra, enca­ra que molt per sota dels seus valors reals. Aquest fet va fer que, molts segles després, Cristòfol Colom s'aventurés a arri­bar a l’Àsia navegant per les aigües del’Atlàntic cap a l'oest.


El món conegut pels europeus a l' Edat Mitjana

L’època que comença amb la caiguda de l'Imperi roma d'occident (476 dC) i acaba amb el descobriment d'Amèrica (1492) es coneix com a Edat Mitjana.

La caiguda de l'Imperi roma d'occident va provocar una gran decadència a tot l'oest d'Europa. Durant l’època medie­val, els coneixements geogràfics i astronòmics del mónantic es van anar perdent lentament.

En contrast amb el retrocés que va sofrir Occident, els mu­sulmans van recuperar una part de la tradició cartogràfica del món antic. Van traduir a l’àrab, per exemple, l'obra de Ptolemeu, i gràcies a aquesta contribució els geògrafs medievals europeus van conèixer, i fins i tot corregir, aquest autor. Amb el pas del temps, el comerç per la Mediterrània es vaanar refent, i a partir del segle XII, a més dels musulmans, hi comerciaven noves nacions i ciutats europees, com ara Venècia, Pisa, Gènova, Barcelona, València, etc.




La cartografia es desenvolupa molt. Els mariners necessi­taven bons mapes que representessin els accidents de la costa i els ports. Aquests mapes s'anomenaren portolans.

Durant l'Edat Mitjana, hi va haver un poble que vadesta­car per les seves exploracions arriscades: els víkings, procedents de la península d’Escandinàvia i de l'actual Dinamarca. Des de les costes de Noruega van arribar a les illes Feroe (670), a Islàndia (795) i a Groenlàndia (986).

Les notícies sobre aquestes exploracions van ser l'única font d'informació per als geògrafs i els cartògrafs per poder representar les zones àrtiques.

Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS