Big Bang Evidencies 2

Páginas: 14 (3315 palabras) Publicado: 7 de junio de 2015




LA TEORIA DEL BIG BANG

















La teoria del Big Bang o teoria de la gran explosió és un modelcientífic que tracta d'explicar l'origen de l'Univers i el seu desenvolupament posterior a partir d'una distinció espaciotemporal. El terme "Big Bang" s'utilitza tant per referir-se específicament al moment en què es va iniciar l'expansió observable de l'Univers (quantificada en la llei d'Hubble), com en un sentit més general per referir-se al paradigma cosmològic que explica l'origen i la evoluciódel mateix.

Introducció

L'expressió Big Bang prové de l'astrofísic anglès Fred Hoyle, un dels detractors (crítics) d'aquesta teoria, que el 1949, durant una intervenció a la BBC va dir, per mofar, que el model descrit era només un big bang (gran explosió). No obstant això, cal tenir en compte que en l'inici de l'Univers ni hi va haver explosió ni va ser gran, doncs en rigor va sorgir d'una«singularitat» infinitament petita, seguida de l'expansió del propi espai.

La idea central del Big Bang és que la teoria de la relativitat general pot combinar-se amb les observacions de isotropia i semblança a gran escala de la distribució de galàxies i els canvis de posició entre elles, permetent extrapolar les condicions de l'Univers abans o després en el temps.
Una conseqüència de tots els modelsde Big Bang és que, en el passat, l'Univers tenia una temperatura més alta i major densitat i, per tant, les condicions de l'Univers actual són molt diferents de les condicions de l'Univers passat. A partir d'aquest model, George Gamow en 1948 va poder predir que deuria haver-hi evidències d'un fenomen que més tard seria batejat com a radiació de fons de microones

Breu història del seu començamenti desenvolupament
Per arribar al model del Big Bang, molts científics, amb diversos estudis, han anat construint el camí que porta a l'origen d'aquesta explicació. Els treballs d'Alexander Friedman, de l'any 1922, i de Georges Lemaître, de 1927, van utilitzar la teoria de la relativitat per demostrar que l'univers estava en moviment constant. Poc després, el 1929, l'astrònom nord-americà EdwinHubble (1889-1953) va descobrir galàxies més enllà de la Via Làctia que s'allunyaven de nosaltres, com si l'Univers s'expandís constantment. El 1948, el físic ucraïnès nacionalitzat nord-americà, George Gamow (1904-1968), va plantejar que l'univers es va crear a partir d'una gran explosió (Big Bang).

D'acord amb la teoria, un univers homogeni i isòtrop ple de matèria ordinària, podria expandirindefinidament o frenar la seva expansió lentament, fins a produir una contracció universal. La fi d'aquesta contracció es coneix amb un terme contrari al Big Bang: el Big Crunch o 'Gran Col·lapse' o un Big Rip o 'Gran esquinç. Si l'Univers es troba en un punt crític, pot mantenir-se estable per sempre. Molt recentment s'ha comprovat que actualment hi ha una expansió accelerada de l'univers fet noprevist originalment en la teoria i que ha portat a la introducció de la hipòtesi addicional de l'energia fosca (aquest tipus de matèria hauria propietats especials que permetrien comportar l'acceleració de la expansió).

La teoria del Big Bang es va desenvolupar a partir d'observacions i avenços teòrics. Per mitjà d'observacions, en la dècada de 1910, l'astrònom nord-americà Vesto Slipher i,després d'ell, Carl Wilhelm Wirtz, d'Estrasburg, van determinar que la major part de les nebuloses espirals s'allunyen de la Terra; però no van arribar a donar-se compte de les implicacions espacials d'aquesta observació, ni tampoc del fet que les suposades nebuloses eren en realitat galàxies exteriors a la nostra Via Làctia.

A més, la teoria d'Albert Einstein sobre la relativitat general (segona...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • BIG BANG 2
  • big bang
  • Big Bang
  • el big bang
  • El Big Bang
  • El Big Bang
  • Big bang
  • Big Bang

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS