biografía franz liszt

Páginas: 9 (2063 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013
.FRANZ LISZT 1811- 1886, intèrpret i compositor.
Em remuntaré a l’època de la familia Esterházy. Una familia mescenes molt important dels segles XVIII i XIX, per a la qual van treballar músics com: Haydn, Hummel, Cherubini i Schubert. Doncs un administrador d’aquesta familia (en l’època en què Haydn va ser mestre de capella) va ser Adam Liszt, un bon músic provinent d’una vella familianoble hungaresa que va arribar a tocar amb Cherubini i Hummel.
Durant la temporada que està allà coneix i s’enamora d’Anna Lager i el 22 octubre de 1811 tenen a Liszt .
Per necessitats de l’administració la familia s’ha de traslladar a Doborjan, és allà on es poden permetre una vida més laxa. El pare pot gaudir de: fer voltes per la muntanya, llegir i tocar el piano per les tardes… és aquí ones mostra la sensibilitat de Liszt. Adam veia com el seu petit “Putzi” s’acostava i entrava en un estat de concentració poc habitual (en un nen tan petit) quan l’escoltava atentament , al igual que era capaç de reproduir petites melodies al moment.
Aquest talent precoç davant la música no va passar desapercebut per a Adam i tinguent els precedents dels nens prodigis com Mozart i Beethoven vapensar que el seu fill en podria ser un d’ells . Encara que sempre des del punt de vista de potenciar els dons del seu fill, mai de tenir-lo com a fi per lucrar-se o d’explotar-lo com a showman.

Així doncs de ben petit ja rep classes particulars. S’ha de dir però, que fins als sis anys no va gaudir d’una bona salut, físicament era enclenque, patia moltes febres i entrava en contínus estatsnerviosos que preocupaven als seus pares. Tant és així que un dia va sofrir un síncope i se’l va donar per mort , inclús van arribar a encarregar-li a un fuster un petit ataüt …
Tot i així quan comença a aprendre piano els seus coneixements i destresa creixen tan ràpidament que en poc temps supera el seu pare…no era un nen gaire normal…en comptes de jugar es passava hores tocant el piano, escoltantmúsica religiosa i dels gitanos.
Fa el seu primer concert als 9 anys i ho fa tan bé que des d’aleshores el seu pare decideix volcar-se exclusivament a la seva formació musical i als pocs dies se l’emporta a Pozzony (propietat d’un dels membres de la familia Esterházy ), on fa un altre concert i aquests decideixen financiar-li els estudis a Viena, estudis que li permetran aprendre amb: Czerny (alumne de Beethoven) , Salieri ,Schubert i posteriorment Beethoven .
Als 11 anys triomfa a Viena pel seu virtuosisme . El 12 d’abril d’aquell mateix any per fi Adam aconsegueix que conegui a Beethoven (reaci als nens prodigi). El seu encontre va ser bastant agresiu i sec perquè Beethoven es pensava que era un altre showman que es volia aprofitar de la seva fama, no obstant, Liszt li tocà el concert(nº3 de Beethoven) i quan va acabar, amb un gest de gran valoració aquest li digué : “ Ets feliç i faràs feliç als altres. No hi ha res més bonic”.
Al dia següent la presència de Beethoven en un concert de Liszt va causar furor (ja que era l’inici de la seva sordera i va passar molts dies tancat a casa per depressió), i per més inri, en acabar el concert, Beethoven s’obrí pas entre el públic, vapujar a l’escenari , va agafar Liszt entre braços i li va fer un petó al front. Moment al que Liszt sempre nomenarà com : “el petó de la consagració” .
Adam, creient que la seva formació havia de passar per París, vol que estudiï al conservatori de Cherubini , però no l’admeten perquè aquest diu que hi ha una norma al conservarori que exclou als extrangers. De totes maneres promocionen Lisztcom un exòtic pianista infantil gitano i es fa famós fent nombrosos concerts per París.
El seu gran triomf l’adquireix al teatre de l’òpera italiana quan després d’una cadença el director es queda embadalit i no se’n recorda de donar l’entrada als músics, motiu que suposà que a l’endemà hi haguéssin grans titulars.
El seu èxit a París trascendeix i se’n va a Londres, on es converteix en un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biografia franz liszt
  • FRANZ LISZT
  • Citas del libro chopin de franz liszt
  • Franz liszt
  • Franz Liszt
  • Franz Liszt
  • franz liszt
  • BIOGRAFIA DE FRANZ KAFKA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS