Biografies dels liders catalans

Páginas: 17 (4112 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2011
Alfons XIII
Va néixer el 1886 a Madrid i va morir el 1914 a Roma. Era fill d’Alfons XII i durant la seva minoria d’edat va exercir la Regència la seva mare Maria Cristina fins l’any 1902, moment en què a Espanya passava per un mal moment per la independència de les col.lònies. Quan Alfons XIII regnava hi havia torn pacífic entre partits dinàstics.
A partir de la crisi del 1917 es va suprimir laRestauració, els nacionalistes van començar a tenir importància i el 1912 van començar els problemes al protectorat del Marroc.
El rei va actuar, al gover, en diverses ocasions com per exemple va fer que Espanya tingués un paper neutral en la Primera Guerra Mundial.
Amb l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera el rei va perdre el tro. No obstant, aquesta va tenir una forta oposició i esva acabar uns anys després. Va ser aleshores quan Alfons va intentar tornar a la normalitat però ja no era possible perquè després de la dictadura els republicans eren la opció més forta i a les eleccions hi va haver una gran majoria d’aquests. Quan es va proclamar la Segona República espanyola Alfons es va exiliar a Itàlia. Abans de morir va sobreviure a tres atemptats, un a París i dos a Madrid.Antonio Maura
Nascut a les Illes Balears l’any 1853 i va morir a Madrid l’any 1925. Exercia com a polític tot i que era advocat. El 1893 el van nomenar Ministre d’Ultramar i va iniciar un projecte d’autonomia per Cuba i Puerto Rico, però va fracassar. Aquest fet va provocar que s’allunyés un temps de la política fins el 1895 que es va encarregar del Ministeri de Gràcia i Justícia.
Lacrisi de 1898 el va fer reflexionar i va arribar a la conclusió que el poble havia de tenir més presència dins de la política. Va establir la seva doctrina política que pretenia evitar un ambient revolucionari, volia fer unes reformes però que estiguessin en acord amb tothom.
Després de la mort de Gamazo Maura va assumir la direcció del partit liberal fins el 1902 que va ser quan van fer un acord ambSivela i va passar a formar part del partit conservador.
El 1903 va ser l’encarregat les eleccions municipals i tenia la intenció de acabar amb la corrupció i el caciquisme, això va provocar que moltes persones s’oposessin a ell.
Quan Sivela va presentar la seva dimissió, Maura el va substituir. Volia portar a terme les seves reformes però el rei Alfons XIII li va posar molts impediments.Finalment va dimitir un any després. Anys més tard va ser cridat per tornar a ser cap de govern tot i que va posar unes condicions perquè així fós.
Finalment se’n va mantenir al marge durant la dictadura de Primo de Rivera.

José Canalejas
José Canalejas va néixer al Ferrol i va morir a Madrid al 1912. Va ser un polític espanyol. Volia ser un catedràtic a la universitat però al fracassar i vadecidir dedicar-se a la política.
Poc a poc Canalejas va anar ocupant càrrecs de més importància com diputat, subsecretari de la presidència o ministre.
A partir de la Guerra de Cuba, Canalejas va començar a atacar al líder i és així com va destacar per la seva corrent d’esquerres ja que defensava les idees democràtiques i anticlericals.
Al 1910 va aconseguir unificar els diversos correntsliberals i des del govern va poder impulsar una sèrie de reformes com l’abolició de la Contribució de Consum, l’establiment del servei militar obligatori o la censura d’algunes de les ordes religioses.
Va visitar el Marroc i va ordenar l’ocupació d’algunes ciutats del protectorat. Poc després de la seva mort s’aconseguiria un protectorat al Marroc.
Maura va acabar amb el caciquisme i la corrupcióelectoral tot i que no va poder realitzar totes les reformes que desitjava. Va ser assassinat per un anarquista.

Alejandro Lerroux
Alejandro Lerroux va néixer a la Rambla, Còrdova, el 1846 i va morir a Madrid l’any 1949.
Lerroux era fill d'un veterinari militar. Influenciat per les persones que l’envoltaven va estudiant dret tot i que va acabar essent polític i va arribar a ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Radiografia dels joves catalans
  • Academia de liders
  • liders de reggaeton
  • Dialectes Catalans
  • comptes catalans
  • declaració dels drets dels infants
  • El nacionalisme profètic dels catalans
  • Somos Esclavos En Los Països Catalans

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS