biología

Páginas: 2 (496 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2014

Diferenciació cel·lular en el procés embrionari
Del zigot a l’embrió
Les transformacions necessàries per passar de zigot a embrió i, posteriorment, a organisme adult, requereix un seguitd’etapes molt precises: segmentació o fragmentació, gastrulació i morfogènesi o diferenciació cel·lular.

La segmentació
La segmentació cel·lular consisteix en una successió de divisions mitòtiques queorigines una pilota de cèl·lules anomenada mòrula. Els nutrients emmagatzemats a l’òvul serveixen per nodrir les noves cèl·lules formades. La replicació de l’ADN, la mitosi i la citocinesi es produeixen agran velocitat i, pràcticament, s’interromp la transcripció, de manera que no se sintetitzen noves proteïnes. El embrió no creix gaire no augmenta gaire, perquè, en aquesta etapa, la proliferaciócel·lular consisteix a transformar el citoplasma del zigot, en moltes cèl·lules petites, cadascuna amb el seu nucli.
A mesura que la segmentació continua, a l’interior de l’embrió s’hi forma una cavitatplena de líquid, anomenada blastocel. Al final de la segmentació, les cèl·lules es disposen a la part superficial formant una pilota de cèl·lules, anomenada blàstula.

La gastrulació
Una vegadaacabada la segmentació, la velocitat de les divisions cel·lulars disminueix i la massa de cèl·lules, durant la gastrulació experimenta un canvi profund. Durant aquest període, les cèl·lules adquireixenuna disposició que els permet formar teixits i òrgans.
Com a resultat de la gastrulació, l'embrió es transfroma en una estructura anomenada gàstrula, fromada per tres capes de cèl·lules: ectoderma,endoderma i mesoderma.
A partir de l'ectoderma, la capa externa de cèl·lules, es diferenciarà l'epidermis o capa externa de la pell, i el sistema nerviós. De l'endoderma s'originaran l'epiteli internque recobreix el tub digestiu. Del mesoderma s'originaran la majoria dels teixits i dels òrgans interns, com ara els ronyons,el fetge, el cor...













Segmentació del zigot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS