Biologia 1er Batxillerat, determinació del sexe

Páginas: 5 (1041 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2014
DETERMINACIÓ DEL SEXE
INTRODUCCIÓ

Els organismes amb reproducció sexual disposen de mecanismes que permeten la formació de gàmetes. Això comporta la reducció del material hereditari i la recombinació genètica, a fi de restaurar el nombre de cromosomes propis de l’espècie a la fecundació (procés de meiosis). Per això aquests organismes han de tenir mecanismes genètics per poder diferenciari desenvolupar òrgans masculins o femenins.
En estudis sobre la meiosi es va observar que les femelles de molts insectes tenien un parell de cromosomes, els mascles en canvi, tenien un cromosoma menys. Aquest cromosoma desaparellat, s’anomena Cromosoma X.

AMPLIAR (Cromosoma X)


Més endavant, es va veure que en la meiosi d’alguns hemípters mascles, X s’aparellava amb un altre més petit,anomenat Y.

AMPLIAR (Cromosoma Y)


Finalment, es va veure que els mascles tenien tres parells de cromosomes homòlegs (autosomes) i un parell més de cromosomes desiguals (cromosomes sexuals), perquè determinaven el sexe de l’individu. Les femelles en canvi, tenien quatre parells de cromosomes homòlegs, tres parells d’autosomes i un parell de cromosomes sexuals, iguals entre ells. Diem que elsmascles són heterogamètics perquè al reproduir-se, poden donar dues menes de gàmetes, mentre que les femelles són homogamètiques perquè tots els gàmetes porten un cromosoma X.
AMPLIAR XX i XY (buscar haber que tal)

Se sap que pot haver-hi altres sistemes de determinació del sexe a part de la determinació per cromosomes sexuals:

SISTEMES DE DETERMINACIÓ DEL SEXE
1.Determinació cromosòmica.Es presenten en espècies els quals cromosomes sexuals són heteromòrfics (terme utilitzat per descriure un cicle biològic en el qual les generacions haploides i diploides són diferents en forma) a diferencia dels altres cromosomes, aquests cromosomes són els portadors dels gens relacionats amb el caràcter sexual i els caràcters lligats al sexe. Les espècies amb aquest tipus de determinació sexualtenen un dels sexes heterogamètic.
Cal destacar que hi han dos tipus de cromosomes: els autosomes (sense informació aparent al sexe) i el heterocromosomes (o cromosomes sexuals, que conté informació per determinar el sexe). Això és el més corrent en el regne animal.
Obsevant els sistemes de determinació del sexe del regne animal es poden distingir quatre sistemes heterogamètics:
-SistemaXX/XY: és el sistema de la determinació de la espècie humana i de la resta de mamífers, equinoderms, mol·luscos i d’altres artròpodes.
-Sistema XX/XO: és el sistema de la determinació d’alguns insectes.
-Sistema XO/XY: és el sistema de la determinació que es dóna en el ratolí campestre.
-Sistemes complexes o compostos: són aquells que es donen en alguns marsupials com els cangurs.

El sistemaXX/XY, el qual perteneix als humans i la resta de mamífers, té les peculiaritats de quer el sexe heterogamètic és el masculí, i l’homogamètic, el femení. Així, el sexe cromosòmic de la femella és XX, mentre que en el sexe cromosòmic de mascle és XY.
Per tant, que un fill d’un mamífer sigui mascle o femella dependrà de si l’espermatozoide que fecunda l’òvul porta un cromosoma X o un cromosoma Y. Encas de que l’espermatozoide porti un cromosoma X serà una femella, i en cas de que l’espermatozoide porti un cromosoma Y serà un mascle. La probabilitat de que un espermatozoide porti un cromosoma X o Y és d’un 50%, per tant això vol dir que hi ha una proporció 1:1.
Els dos cromosomes sexuals que té la dona només són funcionals en les cèl·lules germinals, però en totes les altres cèl·lules un delscromosomes X s’inactiva, on la seva cromatina no es desespiralitza i es queda en forma d’heterocromatina, com un punt fosc observable en un microscopi òptic. És l’anomenat corpuscle de Barr, que permet distingir els homes de les dones observant cèl3lules com ara els glòbuls blancs.
Aquesta inactivació del cromosoma X es dóna en l’embrió i es fa a l’atzar, de manera que en unes cèl·lules...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pràctiques de Biologia
  • Determinaci n del sexo
  • Apunts biologia 1r batxillerat
  • 1er-Informe de Biologia
  • 1er informe biologia
  • 1er examen de biologia 1
  • 1Er Informe De Biologia
  • Tema Biologia Herencia Y Sexo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS