biologia lipidos

Páginas: 5 (1181 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2014
Activitat. Els lípids: amics o enemics de la nostra salut?


Fins ara heu estudiat els diferents lípids, però en aquesta activitat estudiareu els lípids que són essencials per a una bona salut.


1. Abans de res, feu una recerca sobre els següents lípids i ompliu la taula que teniu a continuació. Podeu ajudar-vos de les següents webs:
Tipus de lípids
Font
Funció
Àcids grassos saturats Origen animal
Proporcionen energia, transporten vitamines solubles en greix, i protegeixen els òrgans interns.
Àcids grassos monoinsaturats o Omega-9
Origin vegetal

Àcids grassos poliinsaturat:
Omega 3
Omega 6
Origen vegetal i oli de peix
la construcció i el manteniment de les membranes cel · lulars, la pell, les cèl · lules nervioses i la retina, la síntesi de les hormones i elsdiferents processos enzimàtics, el sistema immunitari i la relació amb la pressió arterial.
Colesterol
Origen animal
Estructural, precursor de la vitamina D, precursor de les hormones sexuals, precursor de les hormones corticoesteroidales, precursor de les sals biliars, precursor de les basses de lípids.

2. Observant la taula anterior, quin tipus de lípids creieu que són essencials per incorporara la nostra alimentació? Per què?
Tots són importants però el colesterol i els àcids grassos saturats són els que s’han d’intentar evitar en la dieta ja que les necessitats bàsiques están cobertes pel metabolisme del nostre cos i si hi ha en excés aumenta molt el risc de patir malalties cardiovasculars.


Disposem d'una considerable evidència epidemiològica que demostra que com més alt siguiel contingut de colesterol a la sang, hi ha més risc de patir la malaltia cardíaca coronària.


3. Ara fixeu-vos en el següent gràfic:


Adaptat de http://jn.nutrition.org/content/128/2/444S.full 
Segons el gràfic quina relació hi ha entre el colesterol en sang i la probabilitat de patir un atac de cor?

Quant més quantitat de colesterol a la sang, més probabilitat de patir un atac decor.
4. Feu una ullada a la següent animació i contesteu les qüestions que teniu a continuació:

Quin és l'origen del colesterol al nostre cos? 50% de la dieta (grasses d’origen animal principalment) i 50% el sintetitza el nostre cos (principalment al fetge però totes les cèl·lules del nostre cos el poden sintetitzar).
Quines són les funcions del colesterol?
1. Funció estructural, component dela membrana cel·lular.
2. Funció endocrina, és el component esencial per la fabricació de corticoesteroides a les glàndules suprarrenals i d’hormones sexuals tant femenines com masculines.
3. Vitamina D, es la base de la vitamina D.
4. Àcids biliars, són el producte de rebuig del colesterol quan es degrada al fetge. Tenen la funció d’ajudar a fer la digestió dels greixos a l’intestí.Expliqueu breument en què consisteix l'aterosclerosi. És una acumulació de colesterol a les parets de les arteries. Aixó produeix dos coses: les arteries es fan menys flexibles i es redueix el diàmetre del pas de sang per dins de l’arteria.
El colesterol no és soluble i viatja unit a proteïnes anomenades, lipoproteïnes, una d'elles s'anomena VLDL (very long density lipoproteins), lipoproteïnes de moltbaixa densitat. Quina funció tenen les VLDL? Consulteu l'apartat de transport. Transporten triglicèrids i colesterol desde el fetge a la resta del cos.
Què són les LDL? Com són també anomenades? Són unes lipoproteïnes per transportar el colesterol, provenen de les VLDL però que han perdut triglicèrids, per tant té més densitat de colesterol. Se li anomena colesterol letal o colesterol “dolent”.Com actuen les LDL quan hi ha massa colesterol? Quan hi ha molt colesterol hi ha moltes LDL i es depositen a la paret de les arteries, sent la base de la formació de la placa arterioesclerótica o d’ateroma.
Les cèl·lules contenen receptors per les LDL, quina és la seva funció? Per treure el colesterol de les LDL que necesita la cèl·lula.
Què són les HDL? Com són també anomenades? Són un tipus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • biologia los lipidos
  • Biologia-Lipidos
  • LÍPIDOS Biologia Powerpoint
  • Biología 1.- Lipidos
  • Práctica de lipidos biologia
  • LIPIDOS BIOLOGIA
  • biologia lipidos
  • Lipidos Biologia- Carlos Quevedo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS