Biologia

Páginas: 7 (1677 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2015
MANIFESTACIONS DE L’ENERGIA INTERNA DE LA TERRA

Index
Pàgina 1 - Portada
Pàgina 2 - Index
Pàgina 3 - Terratrèmols
Pàgina 4 - Terratrèmols
Pàgina 5 - Terratrèmols
Pàgina 6 - Volcans
Pàgina 7 - Vocans
Pàgina 8 - Volcans
Pàgina 9 - Bibliografia




Terratrèmols
Els terratrèmols són el resultat de l'alliberament brusc d'energia acumulada pels desplaçaments i les friccions de les diferentsplaques de l'escorça terrestre.
L'epicentre d'un terratrèmol és el punt a la superfície de la Terra que està directament a sobre de l'hipocentre o focus, el punt on l'explosió subterrània s'origina, és a dir, que l'epicentre és el punt de la superfície terrestre més pròxim a l'hipocentre d'ones sísmiques. En canvi l'hipocentre és el punt en l'interior de la Terra on es produeix l'inici del terratrèmol.Característiques
Els terratrèmols de major magnitud solen anar acompanyats d'altres de secundaris (però no necessàriament menys destructius) que segueixen el xoc principal i que reben el nom de rèpliques.L'origen del terratrèmol se situa generalment en una zona a l'interior de l'escorça terrestre, que en el cas dels terratrèmols més devastadors pot tenir una extensió de l'ordre d'un miler dequilòmetres, però generalment és possible determinar un punt precís com a origen de les ones sísmiques, l'hipocentre.
Hi ha tres tipus de sismes:

-Tectònics: Són els mes frecuents, la majoria dels sismes tectònics es produeixen en les fronteres de plaques, en zones on alguna llisca sobre l’altrao se’n va sota l’altra.

-Volcànics: Són poques vegades destructius. Acostumen a anunciar erupcionsvolcàniques. Aquests sismes s’originen quan el magma puja omplint les cambres inferiors d’un volcà. Mentre que els costats i el cim es dilaten i s’inclinen, el trencament de les roques en tensió pot detectar-se gràcies a la multitud de petits tremolors.

-Artificials: Són els sismes que provoquen els humans amb certes activitats com per exemple el fet d’omplir-se noves preses, la detonació subterràniad’explosius atòmics, etc.

On i per què hi ha terretremols?

En el mapa que tenim aquí podem veure les zones amb mes perill de terretremol (color vermell), ja que estan situades sobre dorsals, que son zones de creació d'escorça.


Com es mesuren els terratrèmols?

El sismògraf és un aparell que serveix per mesurar la magnitud dels terratrèmols. Es basa en un bolígraf i un punt fix. Quan es nota unatremolor terrestre, la inèrcia fa que el punt fix no es mogui i el paper si, d'aquesta manera es registre la magnitud del terratrèmol amb l'escala de Richter


Terratrèmols importants

Fins a la data, només cinc terratrèmols han estat registrats amb una magnitud igual o superior a 9.0 graus.

Valdivia (Xile)
El terratrèmol més intens registrat fins a la data va sacsejar Xile el 22 de maig de 1960,amb una magnitud de 9.5 graus en l'escala Richter. Va ser el terratrèmol més gran del món, percebut en tot el con sud d'Amèrica. Van morir 1.655 persones, i 3.000 van resultar ferides, i 2.000.000 van perdre les seves llars. El tsunami que es va generar després del sisme va provocar danys greus a Hawaii, Japó, Nova Zelanda, Filipines i els Estats Units.

Alaska (EUA)
El 27 de març de 1964,Divendres Sant, un terratrèmol de magnitud 9.2 va colpejar Alaska. També va provocar un intens tsunami, amb onades que van arribar a superar els 5 metres d'alçada. Amb una durada de 4 minuts, el "gran terratrèmol d'Alaska", com se'l coneix, es considera el sisme més poderós registrat en la història d'Amèrica del Nord. Estimacions posteriors xifren en 200.000 quilòmetres quadrats la superfície del'escorça terrestre que va ser deformada com a conseqüència del sisme. A més, un important efecte secundari de la sacsejada va ser el canvi temportal de sòl i sorra d'estat sòlid a líquid en àrees com els turons Turnagain, on van col·lapsar els penya-segats d'argila, portant amb si habitatges.

Sumatra-Andaman (Indonèsia)
El 2004 es va produir un terratrèmol de 9.1 graus en l'Oceà Índic, amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS