Bioquimica

Páginas: 20 (4837 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2012
BIOQUÍMICA

Biomolècules orgàniques

2.2 Lípids

Els lípids són coneguts comunament com greixos o grasses i es caracteritzen per ser insolubles en dissolvents polars com l'aigua. En canvi la seva solubilitat es marcada en el cas de dissolvents apolars, com ho són molts líquids orgànics (cetona, benzè..). Les molècules dels lípids contenen sempre C,H,O i en alguns casos P iN. Els lípids es classifiquen en dos grans grups: hololípids i heterolípids; segons si contenen o no àcids grassos respectivament. Els hololípids sí. Els heterlolípids no.

2.2.1 Àcids grassos

La molècula d'un àcid gras està formada per una cadena hidrocarbonada i un grup àcid o carboxil. La cadena hidrocarbonada és llarga de manera que en total l'àcid gras conté 16, 18, 20 o fins itot 22 carbonis. Entre carbonis els enllaços són senzills però hi ha casos amb un o dos enllaços dobles. Si només presenten senzills es parla d'àcid gras saturat mentre que si conté algun doble es parla d'àcid gras insaturat.

Els àcids grassos es caracteritzen per presentar un comportament dual respecte de l'aigua ja que la cadena hidrocarbonada és apolar, és a dir, rebutja l'aigua, es diu queactua com a pont hidròfug, mentre que el grup àcid és polar i per tant té afinitat per l'aigua aleshores es diu que actua com a pont hidròfil. Així doncs, un àcid gras presenta dos comportaments oposats respecte a l'aigua, fet que es qualifica com amfipàtic. Aquesta característica amfipàtica té com a conseqüència la distribució regular dels àcids grassos situats damunt de l'aigua, de manera que esformen una mena de gotes anomenades micel·les perquè el grup àcid o pont hidròfil sempre es distingeix cap a l'aigua; ocupen l'exterior de la micel·la. Mentre que el pol hidròfug en no quedar amb contacte amb l'aigua ocupa l'interior de la micel·la.

Els àcids grassos a temperatura ambient es troben normalment en estat líquid i comunament es parla d'olis. Pel que fa a la funció depèn de lesunions amb altres substàncies ja que normalment els àcids grassos no es troben lliures sinó combinats amb altres molècules orgàniques. Així, poden ser estructurals quan es troben en forma de fosfolípid de les membranes cel·lulars i dels orgànuls o pot ser reservori d'energia o regulador tèrmic quan es troba dins del teixit adipós (greix).

2.2.2 Hololípids

Un hololípid resulta de launió d'un o més d'un àcid gras, amb altres compostos orgànics. Els més coneguts són : les ceres, aciglicèrids (triglicèrids) i els fosfolípids.


2.2.2.1 Ceres

Una cera és el resultat de la unió d'un alcohol de cadena llarga i saturada (no caben més hidrògens) mitjançant enllaç èster on, com succeeix habitualment, s'allibera una molècula d'aigua.

En els animals les cerestenen funció d'aïllant hídric tot i impedint l'entrada d'humitat per tal d'evitar infeccions, sobretot de fongs de la cera de les orelles i a la cera d'abelles. En les plantes la funció és contrària, és a dir, evitar la pèrdua d'aigua per evapotranspiració sobretot a les fulles, per això moltes d'elles presenten una capa brillant cerosa anomenada cutícules.

2.2.2.2 Acilglicèrids(Triglicèrids)

Resulta de la unió mitjançant enllaços èster entre una molècula de 3 carbonis, cadascun amb un grup alcohol [glicerol + (1, 2 o 3) àcids grassos] que poden ser iguals o diferents entre si. Els més importants són els triglicèrids, és a dir, el cas d'esterificació màxima.

En els animals els triglicèrids s'acumulen en el teixit adipós i tenen funció de reserva d'energia però també enalguns casos esdevé un aïllant tèrmic o amortidor corporal. Per poder obtenir energia d'un triglicèrid cal hidrolitzar-lo de manera que glicerol i àcids grassos quedin separats, aquests són degradats i a demés perden energia mitjançant un procés metabòlic anomenat B-oxidació (beta). Trenca l'enllaç entre B i ᴕ.

2.2.2.3 Fosfolípids

Resulta de la substitució d'un àcid gras de l'extrem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bioquimica
  • Bioquímica
  • Bioquimica
  • Bioquimica
  • Bioquimica
  • Bioquimica
  • bioquimica
  • bioquimica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS