Blibliblibli

Páginas: 10 (2252 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2012
1. Què és la pneumàtica ¿
La pneumàtica és el conjunt de tècniques basades en la utilització de l'aire comprimit com a fluid transmissor d'energia per a l'accionament de mecanismes.
L'aire és un material elàstic i per tant, al aplicar una força, es comprimeix, manté aquesta compressió i retornarà l'energia acumulada quan se li permeti expandir-se, segons la llei dels gasos ideals.
Lleidels gasos ideals : La llei dels gasos ideals és una equació d'estat del gas ideal, un gas hipotètic les molècules del qual són totalment lliures i on no hi ha cap interacció entre elles. Les molècules es mouen de forma rectilínia xocant entre elles i amb les parets del recipient que les conté sense cap intercanvi d'energia.

2. Història de la pneumàtica :

El terme pneumàtica, deu el seuorigen al terme grec pneuma que significa alè o buf. Les primeres aplicacions de la pneumàtica les trobem al voltant de l’any 2.500 A.C mitjançant la utilització de motlles de bufat. Més endavant va ser utilitzada en la construcció d’òrgans musicals, a la mineria i a la siderúrgia. Fa més de 20 segles, un grec, Tesibios, va construir un canó pneumàtic que, rearmat manualment comprimia aire alscilindres. Al efectuar el dispar, l’expansió restituïa l’energia emmagatzemada, augmentant l’abast del canó- Al segle XIX es va començar a utilitzar martells pneumàtics, tubs de correu pneumàtics, són exemples d’aquestes aplicacions. Durant la construcció del túnel de Mont-Cenis, al 1857, es va utilitzar una perforadora d’aire comprimit que permetia aconseguir una velocitat d’avanç de dos metresdiaris davant als seixanta centímetres que permetia assolir pels mitjans tradicionals. Al 1880 es va inventar el primer martell pneumàtic. La incorporació de la pneumàtica en mecanismes i la automatització començà a mitjans del segle XX

3. El compressor, òrgan vital en tot circuit pneumàtic.

Un compressor és una màquina que augmenta la pressió d'un fluid mentre que redueix el seu volum.
Laseua funció també pot ser la de desplaçar cert tipus de fluids anomenats compressibles, tal com són els gasos i els vapors en diverses aplicacions, per exemple en aplicacions pneumàtiques. Aquesta compressió es realitza a través d'un intercanvi d'energia en forma de treball entre la màquina i el gas en el qual el treball exercit pel compressor és transferit a la substància que passa per ellconvertint-se en energia de pressió.
El mateix que les bombes, els compressors també desplacen un fluid i li incrementen la pressió, però a diferència de les primeres que són màquines hidràuliques, aquests són màquines tèrmiques, ja que el seu fluid de treball es compressible, pateix un canvi apreciable de densitat i, generalment, també de temperatura; a diferència dels ventiladors, els quals impulsenlíquids compressibles, però no augmenten la seva pressió, densitat o temperatura de manera considerable.


3.1 Tipus de compressors










COMPRESSOR CENTRÍFUGS
Els compressors centrífugs , també anomenats compressors radials , són un tipus especial de turbomaquinaria que inclou bombes, ventiladors, o compressors.[1]
Els models més primitius d'aquest tipus de màquina [2]eren bombes i ventiladors. El que diferencia aquests dels compressors és que el fluid de treball pot ser considerat incompressible, permetent així una anàlisi precís a través de l'equació de Bernoulli1. Per contra, qualsevol compressor modern es mou a altes velocitats pel que la seva anàlisi s'ha d'assumir un fluid compressible.
Si se li vol donar una definició, es pot considerar que elscompressors centrífugs produeixen un increment de densitat més gran que un 5 per cent. A més, la velocitat relativa del fluid pot arribar a un nombre de Mach2 0,3 si el fluid de treball és aire o nitrogen. D'altra banda, els ventiladors incrementen molt menys la densitat i operen a Mach molt més baix.
De manera ideal, un compressor dinàmic augmenta la pressió del fluid a base de comunicar-li energia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS