Bloc 5

Páginas: 19 (4692 palabras) Publicado: 7 de octubre de 2015
BLOC 5. EL FRANQUISME (1939 – 1975)

Característiques generals del franquisme
La idea fonamental que va sorgir després de la Guerra Civil va ser el retir de totes les realitzacions polítiques, socials i econòmiques de la Segona república. El general Franco personalitzava un nou règim totalitari, sense constitució i sense llibertats, que garantia els interessos dels grups que havien triomfata la guerra: oligarquia terratinent i financera, exèrcit i Església.

Trets fonamentals del pensament polític de Franco:
Catolicisme: Franco es va arribar a identificar com un personatge escollit per Déu per salvar la pàtria.
Nacionalisme espanyol agressiu: en contra dels nacionalisme basc i català.
Els enemics de la pàtria eren: liberals, maçons, anarquistes, jueus, socialistes icomunistes.
La democràcia és un valor negatiu: No creia en la separació de poders.

Característiques del nou règim:
Concentració de tots els poders polítics en la figura del general Francisco Franco. Ell era cap del govern, cap de l’Estat, cap del partit, generalíssim dels exèrcits i “responsable davant Déu i davant la Història”. Tothom devia submissió al Caudillo.
Negació de lesllibertats bàsiques (reunió, expressió, associació). La Constitució de 1931 va ser suprimida.
L’existència d’un partit únic havia d’impedir el pluralisme polític i sindical. Es prohibia tota organització laboral o sindical que no fos la Central Nacional Sindicalista (CNS).
Es van suprimir els estatuts d’autonomia de Catalunya i Euskadi. L’Estat va esdevenir centralista i unitari i es vaprohibir qualsevol manifestació nacionalista.
Repressió dels sectors “desafectes”. Divisió del país en vencedors i vençuts. La repressió va ser progressiva i es va convertir en un element estructural i permanent del franquisme.

El franquisme, sobretot durant els primers anys, va ser la versió del feixisme a Espanya. Però a diferència del feixismes italià i alemany, aquest no va tenir unpartit únic cohesionat, el catolicisme era present en la ideologia i no es van practicar els principis racistes del nazisme. A més, com va durar tant es va haver d’adaptar a les noves circumstàncies internacionals i socials.

Els suports de la dictadura van ser:
Oligarquia financera i terratinent: va poder exercir un control absolut sobre la mà d’obra, contractada amb salaris miserables.Exèrcit: tenia una oficialitat extraordinàriament ampliada com a conseqüència de la guerra. A més, els comandaments de les forces armades, eren recompensats i amb càrrecs de l’Administració civil, sindicals i en els consells d’administració de S.A.
Església: va recuperar el control gairebé absolut sobre l’ensenyament i va gaudir d'una situació de privilegi gràcies al lligam Església-Estatque quedava reflectit en la confessionalitat de l'Estat. Es van suprimir totes les lleis laiques de la República i es va cultivar un catolicisme tradicionalista.
La Falange: va efectuar un rígid control social i va dotar el règim de faramalla (himnes, uniformes, desfilades) i d’una certa política social a través d’institucions com el Frente de Juventudes, la Sección Femenina o el AuxilioSocial.
PRIMERA ETAPA DEL FRANQUISME (1939 – 1959)

Es caracteritza per un retrocés econòmic, la involució ideològica i una forta repressió.

EVOLUCIÓ POLÍTICA

Fase totalitària (1939 – 1959)
Podem distingir tres subfases:

Segona Guerra Mundial (1939 – 1945):
Quan va esclatar el conflicte Espanya es va declarar neutral, però després dels triomfs d’Alemanya, entre 1939 i 1940, va passar a la nobel·ligerància. Així, enviava metall a Alemanya per fer armament i va enviar la División Azul a lluitar contra la URSS (1941 – 1943). A partir de 1942, quan les coses van començar a anar malament, es va tornar a proclamar neutral. Per tant, entre 1939 i 1943 Espanya simpatitza amb les potències de l’eix per l’evident afinitat ideològica, la necessitat de tornar l’ajut rebut durant la GCE i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bloc
  • Bloc
  • Bloc
  • bloc de notas
  • bloc de notas
  • Bloc de notas
  • Bloc 2_24_25_26_soluc
  • bloc 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS