Borbó

Páginas: 2 (325 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2011
Tema 1, pàg. 13

Què va significar per a Catalunya l’absolutisme borbònic?

Catalunya un cop va estar sota les mans de Felip V, va haver de renunciar a la seva llengua i a les sevescostums obligatòriament.
Com que els catalans havien estat a favor de les idees antiborbòniques, Felip V va imposar les lleis de Castella a Catalunya i així poder dur a terme el seu sistema degovern centralista.

Quan l’any 1716 es va crear el Decret de Nova Planta, la dominació política i institucional a Catalunya va ser molt senzilla. Degut a que anteriorment les autoritatsborbòniques havien imposat un control social molt estricte que havia exterminat la dissidència.
S’havia retirat la llengua catalana en àmbit judicial, perquè creien que no era correcte mesclar unallengua d’una nació rebel amb persones fidels i de confiança. A la vegada es van tancar les universitats catalanes i es va crear la Universitat de Cervera, on es recolzaven els idealsfilipistes. També es va construir la Ciutadella, amb el propòsit de controlar la ciutat de Barcelona; amb la seva construcció es va destruir un barri de la ciutat del qual es van descobrir les restesa finals del segle XX.
A més, les famílies catalanes es van veure obligades a mantenir els soldats a casa seva, a pagar alts impostos i a acceptar la destrucció d’algunes de les seves terres.Els catalans no només van haver de suportar l’eliminació dels seus símbols nacionals, sinó que també van patir la mort de nombroses persones que van defensar els seus ideals antiborbònicsfins l’últim moment. Com es el cas de Josep Moragues que va resistir a Barcelona fins la caiguda de la ciutat; finalment va ser detingut, torturat i mort.

Per tant, els catalans van serreprimits en diferents àmbits i obligats a acceptar lleis amb les quals no hi estaven d’acord, tot amb el propòsit de defensar la seva nació.

Cristina Bernat Victoriano
2n Batxillerat B
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ELS BORBÓ
  • el gato borba
  • Reform.. borb
  • Zivot Je Borba
  • Gail Borben Historia
  • Reformas borb nicas 14
  • Reformas Borb Nica1
  • La monarqu a borb nica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS