Borja Papa

Páginas: 4 (868 palabras) Publicado: 12 de diciembre de 2012
Joan F. Mira, Borja Papa

1.Comprensió del text
a) Descriu el tema i les parts bàsiques del text.
Tema: tracta sobre els records i les reflexions d’un home sobre el dia que va ser coronatpapa.
Podem distingir dues parts bàsiques. La primera va des del principi fins a la línia 13(“El vint-i-sis...que no pluja”. El protagonista conta que fa 15 dies que va ser coronat com a papa de Roma ireflexiona sobre tot el que li ha succeït des d’aleshores.
Després comença la segona part que arriba fins al final del text (“Un papa .... les ovelles”) En aquesta part el papa reflexiona sobre lesresponsabilitats que té en l’actualitat i com ha de governar.

b) Resumeix el contingut del text en 10 línies com a molt.
El dia 26 d’agost de 1492 el papa Borja fou pontificat. Feia moltacalor i pensà que també en feia els dies que foren coronats altres successors del seu oncle Calixt, que havien mort en poc de temps. Pensa també que a partir d’ara, en qualsevol situació que es trobe, ésel papa, i que si vol ser considerat un bon cap de l’Església ha de demostrar les seues qualitats des del principi. Al mateix temps, ha de saber governar i guanyar-se l’estima, el respecte il’obediència del seu poble.

c) Identifica les veus del discurs.
En aquest text l’autor Joan Francesc Mira narra en primera persona les reflexions i els pensaments del seu personatge, el papa Borja. Ellocutor o emissor és el papa Borja, que expressa els seus pensaments i les seues experiències com mostren els exemples següents: ” em van coronar papa…, afegir-me a la llista dels quatresuccessors del meu oncle Calixt…, qui sap si jo seré el sisè…, em va trobar en camisa… “
Dins d’aquest monòleg interior en què el papa Borja és el locutor i, l’autor hi introdueix la veu d’un altreenunciador, el cubiculari que va a despertar-lo i que li diu: “ Santedat, és l’hora, Santedat.…” doncs Joan Francesc Mira introdueix aquesta veu en estil directe. Aquesta veu del cubiculari queda dins de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Borja
  • Borjas
  • Borja
  • Borja
  • borja
  • borja
  • De Riffo Y Borja
  • Els Borja

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS