Bullying

Páginas: 15 (3687 palabras) Publicado: 14 de marzo de 2013
1. INTRODUCCIÓ

Les relacions i les experiències amb els iguals són imprescindibles per al bon desenvolupament dels nens i adolescents. Aquest tipus de relacions, juntament amb les familiars i les escolars, contribueixen al benestar, la seguretat i l’ajustament social, emocional i cognitiu.

Com en tota relació humana, la relació amb el grup d’iguals implica conflictes que poden tenir unefecte positiu o negatiu. L’assatjament escolar és un tipus de conflicte negatiu que sempre ha existit però que actualment, ha adquirit una gran importància.



Segons Dan Olweus (1993) el bullying és una forma específica de maltracte entre escolars, es caracteritza per ser intencionat i persistent d'un alumne o grup d'ells cap a un altre alumne sense que mitjançant la provocació ni possibilitatde resposta.

La relació entre els iguals tenen un paper molt rellevant en la socialització dels aprenentatges. El Pla de Convivència de Centre és una eina que ens pot ajudar a millorar les relacions personals en el marc general de l'escola.

Com a professionals, som conscients que treballem amb persones que tenen sentiments. El fet d'indagar en el bullying ens permet veure l'evolució de lesrelacions interpersonals dels alumnes. Per a què aquestes arribin a bon port, hem de conèixer els seus interessos, despertar les seves motivacions i treballar l'autoestima. En el moment en què es detecta un cas de bullying cal treballar-hi, tot l'equip educatiu juntament amb la família, per acabar amb una forma d'abús de poder que denigra la persona.

Cal fer una prevenció primària per solucionar elsproblemes d'arrel i així prevenir possibles problemes en un futur.

És un tipus de violència que molts cops es mostra oculta, és molt difícil d'identificar i diagnosticar ja que el maltractament no només és físic, sinó també verbal i d'exclusió social, no observable a primer cop d'ull. Per tant, treballarem cooperativament amb la família, així fomentant la relació entre l'escola i la família.L'estudi que realitzem té lloc en una escola de Lleida i el complementarem amb entrevistes a les famílies, als professionals i al propi grup classe. La mostra va destinada a alumnes d'entre 6 i 12 anys d'edat.














2. MARC TEÒRIC

L’inici de les investigacions sobre el bullying comencen a Suècia a finals dels anys 60 com a conseqüència del suïcidi de tres adolescents.

El bullying no ésqualsevol tipus d'agressió, sinó que és una agressió en concret que es produeix a l'escola. No és un simple conflicte escolar, sinó que és un assetjament d'un grup d'alumnes en contra d'un alumne en concret.

Segons Olweus:

El bullying es dóna quan un grup d’estudiants intimida a un de sol:

L’insulta i li diu coses desagradables.

Es riuen d’ell.

L’ignorem completament il’exclouen del grup d’amics o d’alguna activitat a propòsit.

Li pega, l’empeny, l’amenaça.

Difon rumors i mentires sobre ell.

Intenta convèncer els demés per a que no es relacionin amb ell.

Parlem de bullying quan un estudiant esta sent molestat repetidament de manera negativa i perjudicial i quan és difícil per a la víctima defensar-se per ell mateix.

Segons Ortega:

Una definiciócontextual del bullying es refereix a una situació social en la que un o diversos escolars prenen com a objecte de actuació injustament agressiva a un altre company. El sotmeten repetidament a agressions físiques, burles, pallisses, amenaces, exclusió social aprofitant-se de la seva inseguretat, por o dificultats personals per demanar ajuda o defensar-se.

Segons l’autor, el bullying és un fenomend’agressivitat injustificada que es dóna amb major o menor nivell de gravetat , però que en tots els casos és violent perquè altera l’ordre que s’espera en les relacions socials; el que anomenem la reciprocitat moral que s’espera entre iguals.

Es tracta d’un joc pervers de domini i submissió que quan es manté de manera prolongada dóna lloc a processos de victimisme, fet que provoca el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bullying
  • Bullying
  • Bullying
  • Bullying
  • Bullying
  • Bullying
  • Bullying
  • Bullying

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS