Burundi A Rwanda

Páginas: 4 (852 palabras) Publicado: 16 de abril de 2011
Burundi
Burundi, oficiálne Burundská republika, je malý štát v strednej Afrike z okolia Veľkých jazier. Hraničí na severe s Rwandou, na východe s Tanzániou, na západe s Kogom (bývalý Zair) a veľkúčasť jeho západnej hranice tvorí jazero Tanganika.
Má tropické podnebie a dve výrazné obdobia dažďov. Územie sa rozkladá v nadmorskej výške medzi 800 – 2000 m a najvyššia hora Heha dosahuje 2670metrov. Aj keď Burundi leží kúsok od rovníku, vďaka tejto vysokej nadmorskej výške je tu relatívne priaznivá klíma vhodná pre poľnohospodárstvo, ktoré však so sebou prináša masívny výrub lesov. V krajinesa nachádzajú 3 národné parky a 5 prírodných rezervácií.
Celková rozloha štátu je 27 830 km2 z toho 8% tvoria vodné plochy. Hlavné mesto Bujumbura, ktoré sa nachádza pri jazere Tanganika jenajväčším mestom a aj mestom najväčším počtom obyvateľov. Nachádza sa tu medzinárodné letisko aj prístav. Hlavné mesto má rozvinutý rozvinutý rybolov, v okolí sa ťaží zlato, ináč krajina nemá takmer žiadnenerastné bohatstvo.
Podľa Populačnéhof ondu OSN sa počet obyvateľov Burundi pohybuje okolo 7,5 milióna. Burundi má 2. navyššiu hustotu obyvateľov v Subsaharskej Afrike (po Rwande) 301 ob/km2. Nárastobyvateľstva dosahuje 3,4%, pričom jedna žena má za život priemerne 6,8 detí. Vysoká je aj miera materskej a kojeneckej úmrtnosti niečo vyše 10 promile. Veľkým problémom pre krajinu je počet ľudínakazených vírusom HIV. V roku 2003 to bolo až 250 tisíc, čoho dôsledkom je aj nevyrovnaná veková štruktúra obyvateľstva. Do kategórie 0-14 rokov patrí 46% obyvateľstva, 15-64 rokov má 51% obyvateľstva a ľudínad 65 rokov je len 3%.
Burundi patrí medzi najchudobnejšie krajiny Afriky, 50% obyvateľov žije pod hranicou chudoby, má najnižší HDP/ obyv. na svete a do značnej miery je závislé na zahraničnejpomoci. Viac ako 90% obyvateľstva pracuje v poľnohospodárstve a najdôležitejšou exportnou plodinou je káva. Ďalšími významnými hospodárskymi produktami sú čaj, bavlna, banány, maniok, kukurica,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Burundi
  • burundi
  • Burundi
  • Burundi
  • BURUNDI
  • Burundi
  • BURUNDI
  • RWANDA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS