Básquet

Páginas: 5 (1190 palabras) Publicado: 22 de enero de 2014
TREBALL D’EDUCACIÓ FÍSICA


HISTÒRIA DEL BÀSQUET A LES ILLES BALEARS

La versió oficial de la introducció del bàsquet a Balears és que els germans Pere i Joan Reynés, fills d’emigrants sollerics que vivien a França, portaren aquest esport a Mallorca a finals de l’any 1.931, quan la seva família es traslladà a Sóller.

Mesos després, el 8 de maig de 1.932, es disputaria al Camp d’en Maiol(Sóller) el primer partit de bàsquet del que es té constància a les Illes. 10 anys després, l’any 1.942, la Congregació Mariana vinculada a l’escola dels Sagrats Cors de Sóller incorpora el bàsquet com a secció esportiva, formalitzant-se la inscripció del club a la Federació Regional dins el mes de juliol del mateix any amb el nom de Joventut Mariana-Sóller. A la mateixa temporada 1942/1943,l’equip juvenil quedava subcampió del Grup Pobles del torneig del “Frente de Juventades”.

Després d’uns anys de poca continuïtat, l’any 1.951, la Congregació Mariana es decidí a impulsar de nou la pràctica del bàsquet organitzant un torneig local dirigit als infants de 12 o 13 anys, del qual en sortirien els jugadors que durant els anys 50 assolirien diversos campionats autonòmics i que a inicis de ladècada dels 60 convertirien el Joventut Mariana en un equip de referència a les Illes Balears, coincidint amb la incorporació per primer cop de jugadors nord-americans destinats a la base aèria del Puig Major i jugant ja a la històrica pista del C.P. Victòria.

Per motius no gaire clars, el Joventut Mariana no presentà equips oficials entre els anys 1.965 i 1.968, però aquest mateix any, ungrup d’antics alumnes del col·legi Sagrats Cors decideixen re-fundar el club i el Joventut Mariana retorna a la competició oficial. Com a principal novetat, de la unió de dos grups femenins que entrenaven per separat sorgeix un equip femení que és presentat a les Fires i Festes de 1.970 i que es federaria la temporada 1970/1971, havent-se complit el 2010 quaranta anys de la formació d'aquell primerequip femení.

A mitjan dècada dels 70, el club es posà en marxa de nou per incentivar la pràctica del bàsquet a nivell escolar, aconseguint mobilitzar més de 150 infants, el que permet que el club incrementi el seu nombre d’equips, inscrivint-ne cinc a la temporada 1976/1977. L’any següent, l’equip sènior masculí aconseguí el Campionat de Balears i l’ascens, el qual no va poder materialitzar permanca d’instal·lacions, doncs era requisit imprescindible tenir una pista coberta.

Després de vàries temporades tornant a presentar només equips masculins, a partir dels anys 80 es reprèn l’activitat dels equips femenins, i a partir de la consecució d’un Campionat de Balears de categoria juvenil el Joventut Mariana es convertiria en un dels equips femenins capdavanters de les Illes.

Desprésd’aconseguir diversos campionats i subcampionats de Balears a la Segona Divisió Balear durant la dècada dels 90, la temporada 1997/1998 s’aconseguiria l’ascens a la Primera Divisió Nacional, aleshores la segona màxima categoria nacional. A la primera temporada l’equip no aconseguiria mantenir-se i retornaria a la Segona Divisió Balear.

Amb el canvi de mil·lenni tornarien els èxits al clubsolleric, i a la temporada 2000/2001 l’equip sènior masculí aconseguiria l’ascens a la Primera Divisió Balear, mentre que a la temporada següent l’equip femení tornaria a la segona màxima categoria, ara ja anomenada Lliga Femenina 2.

El pas del Joventut Mariana per aquesta categoria està marcat per les sis eliminatòries i fases d’ascens que arribaria a disputar l’equip sota el nom d’Olis Sóller,quedant en quatre d’elles a una sola victòria de l’ascens.

Aquests anys serviren per forjar un caràcter que, des de llavors, ha acompanyat el club, convertint-se en una de les seves senyes d'identitat, i és que pocs projectes esportius han estat capaços de superar les adversitats amb la constància, serenitat i tenacitat que demostrà aleshores el Joventut Mariana.

Així, malgrat es fes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • basquet
  • basquet
  • Basquet
  • Basquet
  • El basquet
  • basquet
  • Basquet
  • basquet

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS