càncer de pulmó (català)

Páginas: 33 (8192 palabras) Publicado: 10 de enero de 2014
Índex

1- Introducció sobre el càncer pàgina 2
2- Hipòtesi pàgina 3
3- Càncer de pulmó pàgina 5
3.1- Què és? pàgina 5
3.2- Símptomes i signes pàgina 6
3.3- Causes pàgina 7
3.3.1- Fumar pàgina 7
3.3.2- El gas radó pàgina 7
3.3.3- La contaminació de l'aire pàgina 8
3.3.4- Genètica pàgina 83.3.5- Altres pàgina 8
3.4- Diagnòstic pàgina 9
3.5- Prevenció pàgina 10
3.6- Tractament pàgina 10
3.6.1- Cirugia pàgina 10
3.6.2- Radioteràpia pàgina 11
3.6.3- Quimioteràpia adjuvant pàgina 12
3.7- Epidemiologia pàgina 12
3.8- Història pàgina 13
4- Informació sobre el càncer pàgina 14
4.1- Dadespàgina 14
4.2- Curiositats pàgina 16
5- Conclusió pàgina 17
6- Bibliografia pàgina 18
7- Annexos pàgina 19
7.1- L'història del Cosmin pàgina 19
7.2- Entrevistes a companys de classe pàgina 20
7.3- Càncer de pulmó segons la mida de les cèl·lules pàgina 21
7.3.1- Càncer de pulmó de cèl·lules petites pàgina 21
7.3.2-Càncer de pulmó de cèl·lules grans pàgina 24

1- Introducció
En aquest treball de recerca tractarem un tema que ens envolta i alhora ens espanta: tan si el veiem en la familia, com si en la televisió, com si en els mitjans de comunicació... El càncer. Aquesta és una malaltia que ens espanta perquè no en sabem molt i el desconegut ens fa por.

Aquesta és una malaltia que té centenars d'opcions:pot tenir varies composicions, pot estar en varis llocs diferents, pot tenir varies cures diferents, i sobretot, pot ser benèvol o malèvol. S'estima que actualment existeixen més de dos-cents tipus diferents de càncers.

Biològicament parlant, el càncer és una malaltia que consta en la multiplicació exponencial i ràpida de les cèl·lules canceroses en una zona del cos concreta. Al multiplicar-seles cèl·lules normals, controlen la seva velocitat i moltes moren, així el nombre de cèl·lules és sempre el mateix. Una cèl·lula cancerígena no només es multiplica sense frenar, sinó que també ho fa amb una forma, mida i funció diferent a les que hauria de tenir. Aquestes cèl·lules s'agrupen i destrueixen les que són sanes, cosa que provoca un mal funcionament d'aquella zona concreta. Pecesd'aquest càncer es poden desenganxar de la resta del tumor i viatjar per d'altres parts del cos, contagiant-les de la mateixa forma.

En aquest treball concretarem en el càncer de pulmó, que és un càncer molt comú i alhora que provoca moltes morts, i que no és fàcil d'evitar. Entre un 80% i un 90% dels casos són causats pel tabac, d'altres causats per radiacions o elements químics concrets, id'altres no és poden evitar perquè la causa és genètica.

Nosaltres hem triat aquest tema perquè és un tema molt important que està al nostre voltant. Tan pels que saben més sobre el tema com per als que no, aquest treball farà veure que de vegades no rep l'importància que es mereix. També intentarem fer veure a tothom que tot i no tenir vacuna, el càncer es pot evitar, o almenys disminuir-ne lespossibilitats. Volem fer veure que càncer no és sinònim de mort, és una malaltia que és pot curar i de la que ens podem salvar amb una mica d'esperança. Nosaltres creiem que en sabem molt però el fet d'haver vist aquesta malaltia de més a prop no vol dir que sapiguem de que tracta amb exactitud.

Ara que ja n'hem fet cinc cèntims, parlarem del càncer vist des de diferents punts de vista diferents:com es crea, com descobrir-lo, com tractar-lo... També veurem casos en els que el càncer ens ha envoltat i com tothom el pot patir, ja que aquest no coneix de condicions socials, econòmiques o racials.

2- Hipòtesi
El càncer és un tipus de malaltia en què un grup de cèl·lules desenvolupen un creixement descontrolat (es divideixen més enllà dels límits normals). La majoria de càncers formen un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cancer de pulmó
  • cancer del pulmo
  • Cáncer De Pulmos
  • cáncer de pulmó
  • cancer de pulmó
  • català
  • Catalan
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS