Càncer de ronyó

Páginas: 7 (1555 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2015
Càncer de ronyó







Ciències Per Al Món Contemporani
Inma Molina
Què és?
És un tipus de càncer que es produeix en els ronyons, dos òrgans que tenen la funció de filtrar la sang i eliminar deixalles i l’excés de líquid de l’organisme transformant-los en orina que és enviada a la bufeta a través dels urèters, per ser expulsada a fora a través de la orina i l’excrement.
Peròtambé tenen altres funcions:
Ajuden a controlar la pressió sanguínia al produir una hormona anomenada renina.
Ajuden a assegurar que el cos tingui suficient globus vermells produint una hormona anomenada eritropoetina que és la que li indica a la medul·la òssia que produeixi més globus vermells.
Quines són les causes?
Canvis/Mutacions en els gens: Certs canvis en el ADN del interior de lescèl·lules normals dels ronyons poden causar que aquestes es transformin en cèl·lules canceroses perquè el ADN és on estan els nostres gens, la informació sobre el funcionament de les nostres cèl·lules.
Mutacions genètiques hereditàries : VHL és un gen supressor de tumors, ajuda a impedir que les cèl·lules creixin fora de control. Les mutacions en aquest gen poden heretar-ne de pares a fills i quanestà mutat, ja no suprimirà el creixement anormal i es més probable que s’origini el càncer de ronyó.
Mutacions genètiques adquirits : La majoria de mutacions de ADN relacionades amb el càncer de ronyó també poden ocorre durant la vida d’una persona, o sigui, que no son heretades. Aquestes mutacions en els gens supressors de tumors fan que siguis més fàcil d’adquirir càncer de ronyó.
Tipus
Elcàncer s'origina quan les cèl·lules normals en un ronyó o en ambdós canvien i creixen sense control, i formen una massa anomenada tumor. Un tumor pot ser cancerós o benigne. Un tumor cancerós és maligne, el que significa que pot disseminar-se a altres parts del cos. Un tumor benigne és un tumor que no divulgarà.
Hi ha diversos tipus de càncer de ronyó:
Carcinoma de cèl·lules renals. Aproximadament el85% dels càncers de ronyó són carcinomes de cèl·lules renals. Aquest càncer es desenvolupa dins dels sistemes microscòpics de filtració del ronyó, és a dir, del revestiment de minúsculs conductes que connecten amb la bufeta. Les opcions de tractament s'analitzen més endavant en aquesta guia.
Carcinoma de cèl·lules de transició. També s'anomena carcinoma urotelial i representa entre el 10% i el15% dels càncers de ronyó diagnosticats en adults. El carcinoma de cèl·lules de transició comença a la zona del ronyó en la qual s'acumula l'orina abans de passar a la bufeta. Aquesta classe de càncer de ronyó és similar al càncer de bufeta (en anglès) i, com a resultat, es el tracta de manera similar. Representa del 10% al 15% dels càncers de ronyó en adults.
Sarcoma. El sarcoma de ronyó no ésfreqüent i es tracta amb cirurgia. Per a alguns pacients pot ser beneficiós combinar la quimioteràpia amb cirurgia, atès que el sarcoma pot arribar a tenir una gran grandària abans que es descobreixi. No es dissemina a altres parts del cos tan sovint com ho fan altres tipus de càncer de ronyó.
Tumor de Wilms. El tumor de Wilms (en anglès) es presenta principalment en els nens i rep un tractamentdiferent al del càncer de ronyó en adults. Aquest tipus de tumor té moltes més probabilitats de respondre satisfactòriament a la radioteràpia i la quimioteràpia que els altres tipus de càncer de ronyó, cosa que ha originat un abordatge diferent de tractament.
Símptomes
Sovint, el càncer de ronyó es detecta quan una persona es fa una radiografia o un ultrasò per altres causes. En els seus estadisprimerencs, el càncer de ronyó no provoca dolor. Per tant, els símptomes de la patologia solen aparèixer quan el tumor és gran i comença a afectar als òrgans propers.

Les persones amb càncer de ronyó poden experimentar els següents símptomes o signes. A vegades, les persones amb aquest tipus de càncer no presenten cap d'aquests símptomes. O bé, aquests símptomes poden produir-se per una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rony
  • Rony
  • rony
  • Contabilidad Rony
  • el ronyo funcione
  • Psicologia Rony
  • Rony
  • Rony

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS