cáncer de pulmó

Páginas: 8 (1815 palabras) Publicado: 24 de enero de 2014

CÀNCER DE PULMÓ



14 de maig de 2011

Ciéncies per el món contemporani


Índex

1. Càncer de pulmó pàg.1

2. Maneres de créixer del càncer pàg.1

3. Causes principals del càncer de pulmó pàg.2

4. Símptomes segons el tipus de càncer pàg.4

Símptomes del càncer primari
Símptomes en elstumors metastàtics

5. Tractaments pàg.5

6. Fases o etapes del tumor pàg.6













Càncer de pulmó
El càncer de pulmó és el desenvolupament d'un tumor maligne als pulmons. Per la seva incidència és la segona forma de càncer en els països occidentals. El factor més important de risc és eltabaquisme. S'ha demostrat que els homes fumadors el pateixen més que les dones fumadores. Tanmateix, les dones no fumadores tenen més risc de contraure'l que els homes no fumadors.
El càncer de pulmó és el tumor maligne més letal i causa 3 milions de morts anuals a tot el món.

Aquest tumor maligne pot créixer de diferents maneres:

Creixement local: el creixement local es produeix per invasióen profunditat a través de la paret pulmonar (de dins a fora). Pot afectar a estructures del voltant, que seran diferents en funció de la localització del tumor en el pulmó (central o perifèric superior o inferior).

Disseminació limfàtica: es realitza a través de la limfa. Quan els tumors estan localitzats en el terç mitjà i inferior dels pulmons son afectats, fonamentalment, els ganglis delmediastí (zona anatòmica situada entre els dos pulmons on es troben estructures tan importants com el cor, la tràquea, l'esòfag, i els grans gots). Quan els tumors estan situats en el terç superior, els ganglis més afectats són els supraclaviculars (per sobre de les clavícules).

Causes principals del càncer de pulmó
Tabac. És la principal causa. El fum de tabac, amb la seva elevada concentracióde carcinògens, va a parar directament a l'aire i és inhalat tant pels fumadors com pels no fumadors. Deixar de fumar també redueix de manera significativa el risc de contraure altres malalties relacionades amb el tabac, com les malalties del cor, l'emfisema i la bronquitis crònica.

Efectes del radó. El radó és un gas radioactiu que es troba en les roques i al terra de la terra, format per ladescomposició natural del radi. En ser invisible i inodor, l'única manera de determinar si ets dins gas és mesurar els seus nivells. A més, l'exposició al radó combinada amb la cigarreta augmenta significativament el risc de contraure càncer de pulmó. Per tant, per als fumadors, l'exposició al radó suposa un risc encara més gran.

Exposició a carcinògens. L'amiant és potser la més coneguda deles substàncies industrials relacionades amb el càncer de pulmó, però hi ha moltes altres: urani, arsènic, certs productes derivats del petroli, etc.




Predisposició genètica. Se sap que el càncer pot estar causat per mutacions (canvis) de l'ADN, que activen oncògens o els fan inactius als gens supressors de tumors. Algunes persones hereten mutacions de l'ADN dels seus pares, el queaugmenta en gran mesura el risc de desenvolupar càncer.

Agents causants de càncer en el treball. Entre les persones amb risc es troben els miners que inhalen minerals radioactius, com l'urani, i els treballadors exposats a productes químics com l'arsènic, el clorur de vinil, els cromats de níquel, els productes derivats del carbó, el gas de mostassa i els èters clorometílics.

Marihuana. Elscigarrets de marihuana contenen més quitrà que els de tabac. Igualment, el fum s'inhala profundament i es reté en els pulmons per llarg temps. A més, els cigarrets de marihuana fumen fins al final, on el contingut de quitrà és més gran.

Inflamació recurrent. La tuberculosi i alguns tipus de pneumònia sovint deixen cicatrius al pulmó. Aquestes cicatrius augmenten el risc que la persona desenvolupi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cancer del pulmo
  • Cáncer De Pulmos
  • cancer de pulmó
  • càncer de pulmó (català)
  • cabo pulmo
  • Cabo pulmo
  • Cabo Pulmo
  • cabo pulmo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS