Cèl·lules mare

Páginas: 12 (2833 palabras) Publicado: 20 de julio de 2013
ÍNDEX
INTRODUCCIÓ______________________________________________________pàg. 2
TIPUS DE CEL·LULES MARE____________________________________________pàg. 3
MÈTODES PER OBTENIR CEL·LULES MARE________________________________pàg. 5
APLICACIONS CLÍNIQUES______________________________________________pàg. 7
CURIOSITATS_______________________________________________________pàg. 9
ESTAFES AMBCÈL·LULES MARE_______________________________________pàg. 11

INTRODUCCIÓ
Podríem definir les cèl·lules mare com cèl·lules que no estan diferenciades, cèl·lules que no estan especialitzades, cèl·lules totipotents, cèl·lules que no tenen cap característica especial determinada... és a dir, són cèl·lules típiques que fan les seves funcions vitals sense cap extra.
Aquestes cèl·lules es formen quan elzigot, és a dir, la cèl·lula resultant de la unió d’un espermatozoide amb un òvul, comença a dividir-se formant l’embrió. Quan aquest comença a créixer, les cèl·lules mare ja comencen a transformar-se en els teixits embrionaris, dels quals n’hi ha tres i són les primeres cèl·lules amb funcions diferents. Seguidament, es transformen en els teixits adults que formen òrgans i teixits totalmentdiferenciats.

L’objectiu de l’estudi de les cèl·lules mare és agafar cèl·lules no diferenciades i intentar aconseguir que es transformin en cèl·lules o òrgans modificats i quan això s’aconsegueixi, poder curar malalties com el càncer, teixits degenerats amb alguna anomalia etc.
L’altre problema plantejat és el fet d’on poder obtenir les cèl·lules mare. Fins ara les han trobat en les següents llocs:Cèl·lules d’embrions
Sang del cordó umbilical
En els adults, es poden trobar cèl·lules mare sanguínies a la medul·la òssia que és molt utilitzada per a curar leucèmies, i també a la pell.
Les del cordó umbilical, poden ser guardades en bancs privats o bé públics si la mare ho demana. En els bancs privats, es guarden per si el fill o algun altre familiar proper les necessita en aquell moment o en unfutur i es paga una quota pel manteniment d’aquestes. En els bancs públics, normalment es donen solidàriament a la gent que les necessiti.
TIPUS DE CEL·LULES MARE
CEL·LULES MARE EMBRIONARIES
Cèl.lules mare embriòniques o (ES)
 Deriven de la massa cel·lular interna de l'embrió en l'estadi de blastòcits, considerades com a totipotents /pluritopents. A partir d'elles, i després de moltesdivisions cel·lulars, esdevindran cèl.lules diferenciades, que formaran part del teixit especialitzat. Malgrat tot, i que encara les cèl·lules de la massa cel·lular interna del blastòcit són pluripotents, no són per si mateixes cèl·lules mare dins de l'embrió, perquè aquestes no es mantenen indefinidament com a tals en condicions in vivo, sinó que es diferencien successivament en els diversos tipuscel·lulars durant la fase intrauterina. El que succeeix és que quan s'extreuen de l'embrió i es mantenen sota certes condicions in vitro, aquestes es converteixen en cèl·lules “immortals” dotades de dues propietats: autorenovació i pluripotència.

Cèl·lules mare germinals (EG)
Es localitzen en la cresta germinal dels fetus, lloc on es produeix la diferenciació de la línia germinal.

Cèl·lules maredels teratomes i teratocarcinomes
 Es localitzen en les gònades en forma de tumoració. Les cèl·lules diferenciades del tumor es formen a partir de cèl·lules mare pluripotents de carcinoma embrionari que deriven a la seva vegada de cèl·lules primordials germinals de l'embrió (post-implantació). Són tumors que contenen una gran varietat de tipus cel·lulars que inclouen des de cèl·lules musculars,cartílag, os, epiteli, neuroextoderm primitiu, estructures ganglionars i epiteli glandular, és a dir estirp cel·lular derivades de les tres capes embrionàries que té un embrió (endoderm, mesoderm ectoderm ). Aquestes cèl·lules diferenciades del tumor mantenen la capacitat pluripotencial quan són mantingudes en condicions in vitro.
CÈL·LULES MARE O ÒRGAN-ESPECÍFIQUES (adult)
Derivades de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cèl·lules mare
  • Les cèl·lules mare
  • Cèl·lules mare
  • Cèl·Lules Mare
  • Cèl·lules mare
  • Les cèl·lules mare embrionàries
  • Cel·lula
  • La Cèl·Lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS