Còctel de Contes

Páginas: 30 (7349 palabras) Publicado: 11 de junio de 2015
Natura
Narcís Oller:
A la seva vida hi ha pocs esdeveniments remarcable, com poc remarcable és la incidència de fets biogràfics en la seva producció literària. Oller fou un home moderat i liberal, políticament lligat al catalanisme conservador i perfectament acostumat dins la classe social, la burgesia, el món de la qual retratà amb detall a les seves narracions.
Oller emprarà el català no nomésper raons sentimentals i/o polítiques, sinó també per raons estrictament literàries. A finals dels anys 70 començava a llegir Émile Zola i altres autors francesos coetanis, tot descobrint la literatura realista, que a nivell castellà conreaven ja autors com Juan Valera i Benito Pérez Galdós.
Oller gaudia d'un gran respecte i estimació entre els autors castellans contemporanis (Galdós, Pereda,Valera...) i s'hi relacionava amb freqüència. Aquests, per la seva banda, l'insistien sovint perquè escrigués en castellà, adduint, entre altres, raons de fama i fortuna literària. Oller, però, que tenia plena consciència del que suposava escriure en català, mai s'hi va avenir.
Breu Resum:
Hi ha l’Eloi que és el protagonista que té una dona anomenada Tuies. El seu marit també té un hort, cosa que maipot cuidar-se’n, ja que sempre ha d’estar pendent de la Tuies. Ja han intentat trobar una solució al problema, però ni metges ni curanderos ni capellans saben la resposta de la cura. Finalment Tuies mor.
Desenllaç del conte:
L’Eloi està parlant amb la seva dona i li està explicant, que ja que morirà, i ja li havien combregat, que encara podria anar a l’hort a salvar els seus cabals. Ell alfinal decideix per amortallar la seva dona i donar-li una mort digne.






Parricidi
Victor Català:
El seu nom real era Caterina Albert. Va néixer a L’escala el 1869. Era filla d’una familia de propietaris rurals. Va escriure aquesta obra, Parricidi als catorze anys. L'escàndol que es va produir al saber-se que l’autor de parricidi era una "senyoreta de l'Escala", la influencià a amagar la sevaidentitat sota un pseudònim masculí i a censurar l'obra, que no va ser representada fins l'any 1967. El 1902 va publicar Drames rurals, un recull de relats, amb dibuixos fets per ella, que constitueix la seva irrupció a la narrativa catalana. L'èxit i el reconeixement foren immediats i durant anys aquest títol designà el gènere breu de temàtica rural i acció violenta.
La seva actitud d’amagar la sevaidentitat femenina i fent que sol n’era una aficionada de la literatura va coincidir amb la d’altres grans escriptores europees.
Entre les seves primeres obres, cal destacar els següents poemes: El cant dels mesos (1901) i el Llibre blanc (1905) a demés de quatre monòlegs en vers (1901), volum que inclou La tieta, Pere Màrtir, La Vepa i Germana Pau. Alguns d'aquests monòlegs són considerats pecesde teatre ja que han estat representades.
La publicació en el 1902 de Drames rurals va iniciar la gran època de producció de Víctor Català com a narradora. Tots els drames d’aquest llibre venen marcats per la violència, la mort o l'embogiment. 
Els temes més populars de Victor Català són: l'expressió del desig femení, la crítica a la institució del matrimoni, les relacions entre dones, lamaternitat, la solitud o la vellesa.
Catarina va morir el 27 de gener de 1966.
Entre les seves obres destaquen: Lo llibre nou, Marines, Solitud, Cavalls del port i Parricidi.
Resum de l’argument:
Tracta d’una dona que és assassinada a la seva habitació per el seu amant. Aquest l’estrangula i li clava un ganivet diverses vegades. Al cometre el crim, surt per la finestra de la habitació, deixant un trosde roba que se li havia enganxat.
Més tard el marit entra borratxo, i es fica a dormir sense descobrir de res.
Pel matí, el fill de la morta avisa a una veïna de que la seva mare no es desperta. Un cop en el pis, la veïna veu que la dona està morta, i culpa al marit que està dormint al seu costat tranquil·lament. El marit, sense enrecordar-se’n de res, jura que ell no ha sigut.
Els veïns...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL COCTEL
  • COCTELES
  • coctel
  • Cocteles
  • cocteles
  • Cocteles
  • Cocteles
  • Cocteles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS