Cactus

Páginas: 15 (3690 palabras) Publicado: 12 de enero de 2015





























INTRODUCCIÓ
Hem escollit el tema dels cactus perquè trobem que és una planta poc treballada a les escoles i creiem que tenen moltes peculiaritats atractives per als infants com ara les seves punxes, les diferents formes, fruits i flors, etc. Per aquest motiu, hem volgut introduir-los en aquesta etapa ja que, a la vegada podem treballarel funcionament i característiques en general de totes les plantes. Un altre aspecte que ens ha conduit a triar aquesta opció ha estat les possibilitats directes d’aprenentatge que podem realitzar ja que, els cactus els trobem al nostre entorn més proper i els podem manipular i observar en vivers, boscos, etc.
Aquest treball es divideix en quatre apartats principals. En primer lloc, hi ha unmarc teòric de referència on trobem tota la informació necessària per tenir els coneixements bàsics sobre els cactus i posteriorment poder-ho aplicar de manera pràctica i contextualitzada.
En segon lloc, trobem una recerca de deu materials manipulables amb els que podem treballar les ciències naturals a l’etapa d’educació infantil amb les seves corresponents imatges i com aplicar-los a l’aula.Aquests materials no són en concret del tema central del treball, els cactus, sinó que abasten diferents temes per conèixer el nostre entorn com ara, les fruites, els animals, el camp, els planetes, etc. A la vegada, també els hem enfocat per treballar-los amb diferents metodologies i recursos tant tecnològics com literaris, experimentals, etc.
El tercer apartat consta de dues parts: la primera ésl’elaboració d’un material manipulable, en aquest cas un joc que s’anomena “joc del cactus” amb les seves corresponents proves i preguntes en les que s’inclou un joc d’aparellament, un joc de composició, etc. La segona part està formada per la descripció d’aquest material i de tres activitats relacionades amb els cactus. Una d’aquestes explica el funcionament del joc i quines regles cal seguir. Lesaltres dues consisteixen en realitzar una sortida a un viver i en elaborar un cactus creatiu.
Al quart i últim apartat hi ha les conclusions del treball realitzat a partir d’un qüestionari de reflexió proporcionat per la professora. En aquest, expliquem les idees inicials sobre què volíem treballar, el seguiment que hem dut a terme i finalment què hem après juntament amb els resultats obtinguts ide quina manera ho podrem utilitzar com a futures mestres.



MARC TEÒRIC DE REFERÈNCIA
PROCESSOS COMUNS EN TOTES LES PLANTES
Fotosíntesi: és el procés a través del qual les plantes produeixen els nutrients que els serviran d'aliment. Les plantes capten l'energia lluminosa que els arriba del Sol, gràcies a la clorofil·la (dona el color verd a la planta) i l'aprofiten per transformar, ensucres i oxigen, l'aigua que absorbeixen de terra a través de les arrels i el diòxid de carboni que capten de l'aire per les fulles.
Pol·linització: és el pas del pol·len des de l’aparell masculí a l’aparell femení. Aquest procés es pot portar a terme de tres maneres: la zoòfila, quan es realitza per animals diversos com insectes, ocells, etc. que el transporten en el seu propi cos. L’anemòfila,quan el vent és l’encarregat de transportar el pol·len i finalment, l’autopol·linitzant, quan el pol·len dels estams cau sobre l’estigma de la mateixa flor.

INTRODUCCIÓ A LES PLANTES CACTÀCIES
Les cactàcies, anomenades comunament cactus, pertanyen a la família de les plantes suculentes. Són plantes xeròfites (del grec: xero sec, phyto planta) ja que, són capaces de sobreviure i reproduir-se enun ambient sec i àrid gràcies a la seva tija carnosa que els permet emmagatzemar una gran quantitat d'aigua continguda al seu substrat durant llargs períodes de temps.
La paraula cactus deriva del grec i es va utilitzar per primera vegada donant nom a una espècie de planta amb espines que creixia a l’illa de Sicília. Seguidament, cactus va derivar a la paraula llatina carduus, que finalment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cactus
  • El cactus
  • Cactus
  • cactus
  • El cactus
  • Cactus
  • cactus
  • CACTUS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS