cafè de la granota

Páginas: 16 (3909 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2014
1.-Un barril de sabó moll
Aquest conte juntament amb tretze composicions més, formen el llibre del Cafè de la Granota de Jesús Moncada.
Florenci és el protagonista d'aquesta història, és un dels peons de la tripulació de Pere Camps, un capità violent i difícil de tractar, els quals arriben a port amb el vaixell carregat de sabó moll que havien embarcat aquella mateixa matinada a Fèlix. El tempsno era gens favorable, amb un cel ple de núvols que tenyien el cel de negró.
Al desembarcar, el patró va ordenar de mala manera a Florenci que portés el pesat barril de sabó a la botiga de l'Adelaida, que justament es trobava a dalt de tot del carrer més enfilat del poble. Ell al ser un noi inocent i sumís acceptà la feina sense remugar.
El xicot obedient començà mica en mica a empendre el camícap a la botiga quan de sobte aquells núvols van començar a descarregar una bona tormenta.
Potser pel cansanci o bé per la pluja el pobre Florenci se li va esmunyir de les mans i aquest va baixar disparat costa avall deixant tot el carrer ple de sabó i espuma, amb la mala fortuna que just en aquell moment en Pere pujava cap a casa seva i una mica més hi és atropellat pel barril.
-Personatges:el personatge principal és el Florenci, un jove tranquil i obedient que fa cas al seu superior sense posar mala cara. El personatge secundari sería Pere Camps, el patró del vaixell és conegut com un home cruel amb els seus treballadors i li agrada molt manar
-Punt de vista narratiu: el punt de vista narratiu és intern, ja que narra els fets en tercera persona.
-Vocabulari:
·estalzí: negres·llaüts: embarcació de vela lleugera
·melitxa: petita formiga rogenca

2.-La Plaga de la Rivera
Aquest conte és una carta que escriu Jerònim, l'agutzil de la vila, al director de la presó de Lleida per fer-li una petició.
Tot comença quan es vol enderrocar la casa de la vila però hi havia tant desordre i trastos que van decidir que s'ho repartirien entre els membres de l'ajuntament, per aixítirar la casa a terra d'una vegada per totes.
De tal manera que al Jerònim li va tocar endur-se un retrat del rei, l'arxiu del cadestre, vuit capgrossos de la festa major i un presoner que hi havia a la garjola.
Al principi la seva esposa es va negar a donar sostre a un delinqüent, però finalment en Valerià, àlias Plaga de la Riba, va anar fent-se un lloc a la casa fins a ser un més de la família.En Valerià era molt xerrameca, rialler i espavilat amb les feines de casa però l'angoixava molt la idea del seu futur, ja que el que més desitjava ell era arribar a ser un bon lladre, ja que fins ara no havia tingut sort en l'ofici.
Així que en Jerònim i la seva dóna Elisenda van decidir contactar amb el director de la presó de Lleida per veure si hi havia alguna possiblitat, que algun delsprofessionals que tenien tancats podria dnar classes sobre aquests temes al seu "fill adoptiu", per tal de fer-lo feliç.
-Personatges: els personatges principals són el Jerònim, ja que és ell qui escriu la carta al director explicant la seva demanda, i en Valerià, un jove delinqüent frustrat perquè res mai li surt bé. I els personatges secundaris són l'Elisenda i el personatge fugaç és el director dela presó de Lleida.
-Punt de vista narratiu: aquest conte està narrat en primera persona intern.
-Vocabulari:
·traça: capacitat o virtud
·afanar: robar

3.-Absoltes i sepali de Nicolau Vilaplana
Aquesta història comença quan el vell Cristòfol recorda al cafè de la Granota l'enterrament de Nicolau Vilaplana, un bon home molt estimat per la gent del poble que va morir el dia abans del partitmés important de la temporada de futbol. Tots els veïns, familiars, amics i companys van veures obligats moralment pel rector de la vila a saltar-se el partit per poder anar a despedir-se de l'oncle Nicolau.
Cristòfol recorda la contraposició de sentiments que hi havia en aquell enterrament, les dones de la família ploraven desconsolades la perdúa, i per altra banda, els homes hi eren...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS