CAF DE LA GRANOTA

Páginas: 13 (3116 palabras) Publicado: 8 de abril de 2015
EL CAFÈ DE LA GRANOTA
JESÚS MONCADA
















JAUME SENDRA MORENO
2n de Batx
20-2-15

1. UN BARRIL DE SABÓ MOLL


El primer capítol del llibre, situat a un poble entre l’Ebre i el Segre durant els anys de la Postguerra, és narrat pel vell Cristòfol, que li explica una història del passat a un jove cronista, en aquell mateix poble. Els esdeveniments succeeixen al voltant d’en Florencidurant la descàrrega i transport d’un barril de sabó moll al poble. En Florenci, un mariner és obligat pel seu cap, Pere Camps, a transportar un pesat barril per tot el poble. En un trajecte de pujada, quan el protagonista carrega, cansat, amb el barril rep les burles de la Clenxa i la Gramola, que seuen en un banc moments abans que, a en Florenci, se li escapi el barril costa avall i impacti amb elbar d’Alexandre, justament quan en Pere Camps pujava camí amunt.
La història és narrada per dues persones. En primer lloc trobem al cronista, que parla amb el vell Cristòfol, qui li explica tota la història. Trobem per tant, un narrador en 1a persona (cronista i protagonista) i un narrador extern omniscient (vell Cristòfol).

PERSONATGES:
-Florenci: Protagonista, persona educada i pacient amb elseu patró. És obligat a transportar el barril per el poble.
-Pere Camps: Patró violent, aspra, egoista i dominant.
-Cristòfol: Testimoni dels fets, explica la història al cronista.
-Clenxa: barber del poble, es burla d’en Florenci quan aquest transporta el barril carrer amunt.
-La Gramola: O Marieta Peris, dona xafardera, que juntament amb la Clenxa, es burla d’en Florenci.
VOCABULARI
Batusses(cops), Brandir (sacsejar), xollar (tallar o seccionar), menjaciris (insult), vetesifils (comerç de vetes, fils, etc.)

2. LA PLAGA DE LA RIBERA
El segon capítol, és una carta dirigida al director de la presó de Lleida, escrita per Jeroni Salses, qui després de l’enderrocament del vell ajuntament, es va encarregar d’un presoner anomenat Valerià o també conegut com: ‘La Plaga de la Ribera’. Elprotagonista va haver de custodiar al delinqüent, ja que fins a la construcció d’un nou edifici, les coses del vell ajuntament s’havien de repartir entre els dissidents del poble. Tot i ser un criminal, en Valerià era una amable persona que ajudava en tot el que podia a en Jeroni i a la seva dona, l’Elisenda, qui en un primer moment no era favorable respecte la idea de quedar-se amb en Valerià. Tot ila bona relació dels tres personatges, el malfactor era d’alguna manera depressiu, ja que no aconseguia convertir-se en un eficaç criminal, i això impulsa al protagonista a escriure la carta cap a la presó de Lleida, per demanar al director, l’entrega d’un presoner per a que li fes classes particulars a en Valerià de delinqüència.
El narrador de la història és un narrador intern i protagonista(Jeroni), qui escriu una carta al director de la presó de Lleida, exposant el fets.
PERSONATGES:
-Jeroni Salses i Santapiga: Agutzil de la vila des de fa una trentena d’anys. Educat, tant a la vida pública com privada i molt responsable amb els seus deures.
-Elisenda: La dona d’en Jeroni, segons el protagonista és llesta però tossuda. No molt favorable en un principi a guardar les coses del vellajuntament.
-Valerià: Delinqüent detingut després de robar un tractor, tot i ser una bona persona, sempre ha somiat en ser un criminal d’índole mundial.
VOCABULARI:
Agutzil (oficial judicial), embotir-ho (en el sentit d’aplegar o guardar), estovar la badana (maltractar algú física i verbalment) melangia (tristesa)



3. ABSOLTES I SEPELI DE NICOLAU DE VILAPLANA
Aquesta història explica elsesdeveniments que es van desenvolupar durant l’enterrament de Nicolau Vilaplana, un veí que va morir de vell i funeral del qual, es va celebrar el mateix dia que un important partit futbolístic. Tot i l’intens debat del poble sobre la difícil decisió d’acudir al partit o a l’enterrament, el funeral va guanyar amb la participació de més persones. Això és degut, a que en Nicolau, pel seu gran caràcter...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS